[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Eisenkot, tamamı bugün yayımlanacak söyleşinin İsrail basınında paylaşılan bölümlerinde, iki devletli çözüme ilişkin ilk kez konuştu, bağımsız bir Filistin devletinin İsrail’le yan yana yaşamasını öngören iki devlet vizyonunun da “acı bir hata” olduğunu ileri sürdü. Daha önce iki devletli çözüm konusunda net bir tavır sergilemediği için eleştirilen Eisenkot, Hamas’ın saldırısına atıfta bulunarak, “7 Ekim’den sonra hâlâ iki devletli çözümü düşünenler delidir” ifadelerini kullandı.
Kabineye eleştiri
Yashar lideri, Netanyahu kabinesinde yer alan aşırı sağcı bakanlar İtamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich’in Batı Şeria’daki uygulamalarının ve yerleşimci şiddetinin, “İsrail’in uluslararası meşruiyetini zedelediğini” belirterek bu tutumun yerleşim hareketinin tamamını tehlikeye attığını vurguladı. Netanyahu’nun polis teşkilatını Ben Gvir’e, İsrail Savunma Bakanlığına bağlı İşgal Altındaki Topraklarda Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü’nü (COGAT) ise Smotrich’e verdiğini dile getiren Eisenkot, “Bu nedenle ordu bölgedeki hakimiyetini kaybetti ve bu hakimiyet geri kazanılmalıdır” ifadelerini kullandı.
Tartışmalı “E1” bölgesindeki yeni yerleşim planına da karşı çıkan Eisenkot, bu adımın İsrail’e uluslararası alanda zarar vereceğini dile getirirken, kız kardeşinin Batı Şeria’daki bir yerleşimde yaşadığını da vurguladı. E1’deki inşaatın Batı Şeria’yı kuzey ve güney olarak fiilen ikiye bölebileceği, bunun da gelecekte bir Filistin devletinin toprak bütünlüğünü imkânsız hale getirebileceği yönünde uluslararası toplumdan yoğun eleştiriler geliyor.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Yapay zekayla İsrail propagandası
The Guardian gazetesine göre, gerçekte var olmayan ve bir düşünce kuruluşu gibi hareket eden İsrail yanlısı bir web sitesi, 9 günde 560 binden fazla kelime içeren raporlar yayımladı. Site, yapay zekâ sohbet robotlarının içeriği alıntılamasını sağlayan ticarî bir platform üzerinden çalışıyor.
Söz konusu Hannover Kamu Politikası Enstitüsü adlı site; İsrail’in, Filistinli tutsaklara yapılan işkence, İsrail’in savaş suçları ve Gazzelileri kasten aç bırakıp bırakmadığı konularındaki tutumunu tarafsız araştırmalar gibi sunuyor.
Bu materyaller, yapay zekâ sohbet robotlarının İsrail’in argümanlarını öne çıkaracak şekilde yanıt vermesini sağlamak amacıyla hazırlanıyor ve sitelerin yapay zekâ cevaplarında yer almasını sağlayan şirketlerce dağıtılıyor.
The Guardian’a göre, varlığı ilk kez 14 Ağustos’ta bildirilen sitenin, yasal kaydının veya fiziksel adresinin bulunmadığı, raporlarında hiçbir personel veya yazar adı yer almadığı ortaya çıktı. Bunun ardından, sitedeki materyallerin dağıtımını yapan New York merkezli medya prodüksiyon şirketi, siteyi ABD Adalet Bakanlığı’na bildirdi, İsrail bağlantısını da kabul etti.
Oy kaybını kabul etmiş
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun kapalı kapılar arkasında gerçekleştirdiği görüşmelerde, partisinin oy kaybına uğradığını ve durumun değişmemesi halinde yaklaşan genel seçimleri kaybedeceklerini söylediği bildirildi. İsrail medyasındaki haberlerde, Netanyahu’nun “10 sandalye kaybettik ve bunları nasıl geri kazanacağımızı bilmiyorum” ifadelerini kullandığı aktarıldı.
Bu arada Likud partisi ve Netanyahu’nun yakın çevresindeki yetkililerin, dar bir koalisyonun kurulmasının imkânsız olduğu ve siyasi sistemin bir çıkmaza girdiği senaryoyu analiz ettikleri, tartışılan seçeneklerden birinin Netanyahu ile Gadi Eisenkot arasında dönüşümlü başbakanlık içeren geniş bir koalisyon olduğu belirtiliyor.
Kaynak ; Milliyet