ForumAilem
  SohbetYaz

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 28-11-25, 07:15   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
İmralı sonrası ilk toplantı 4 Aralık’ta


EVRİN GÜVENDİK / ANKARA - Meclis Milli Dayanışma Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu, üç kişilik komisyon heyetinin hafta başında yaptığı İmralı ziyaretinin ardından ilk toplantısını 4 Aralık Perşembe günü gerçekleştirecek. Komisyon toplantısının gündem maddelerini AK Partili Hüseyin Yayman, MHP’li Feti Yıldız ve DEM Partili Gülistan Kılıç Koçyiğit’ten oluşan üç kişilik heyetin İmralı ziyaretine ilişkin yapacağı bilgilendirme, görüşme tutanakları ile sürecin yasal altyapısı için hazırlanacak nihai rapor oluşturacak. DEM Parti, TİP, EMEP ve CHP, Öcalan’la yapılan görüşmeye ilişkin tutanakların kamuoyuna açıklanmasını isterken, muhalefet partilerinin toplantıda komisyona bu yönde öneri getirmesi bekleniyor. Heyetin İmralı ziyaretinde alınan ses kaydı üzerinden oluşturulan tutanakların kamuoyuna açıklanması konusunda ise komisyonda oylama yapılması ve kararın oylama sonucuna göre netleştirileceği kaydediliyor.

Toplantıda siyasi partilerin sürecin yasal altyapısına ve bu çerçevede atılabilecek adımlara ilişkin görüş ile önerilerini içerecek nihai komisyon raporu için TBMM Başkanlığı’na sundukları metinlerle ilgili nasıl bir çalışma yöntemi yürütüleceği de karara bağlanacak.DEM Parti, TİP ve EMEP, önce Öcalan’ın görüş ve önerilerinin heyet tarafından komisyona sunulmasını, siyasi partilerin de bu görüş ve önerilere ilişkin bilgilendirildikten sonra raporlarını sunmalarına imkan tanınmasını istiyor.

‘Görüşme kamuoyuna yansısın’

Terörsüz Türkiye sürecinde gözler, DEM Parti de komisyona sunacağı görüş ve önerilerini içeren raporun hazırlığını sürdürüyor. Öcalan’ın sürecin baş aktörü ve baş müzakerecisi olduğu vurgusunu yapacak olan DEM Parti, süreçte öncelikle ve en kısa sürede geçiş hukuku kapsamında özel yasa çıkarılması, demokratik entegrasyonun sağlanmasını isteyecek. DEM Parti’nin görüş ve önerileri arasında eşit yurttaşlık ve umut hakkı da yer alacak. DEM Parti “süreç kapsamında silah bırakanların demokratik bir mücadele yürütmek istediği”ni dile getirerek bunun hukuki olarak önünün açılması gerektiğine vurgu yapacak.

DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, dün düzenlediği basın toplantısında, komisyonun İmralı’da Öcalan’la yapılan görüşmenin kamuoyuna yansıması gerektiğini söyledi. Doğan, CHP’nin İmralı Adası’na gitmemesi konusunda ise “Ne yazık ki bir siyasetsizliğe işaret ediyor Kürt meselesinin demokratik çözümünde. Bunu üzülerek belirtiyoruz” ifadelerini kullandı.

Dilekçe komisyonunda ‘Öcalan ziyareti’ tartışması

TBMM Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Üyelerinden Oluşan Karma Komisyonda AK Parti ile CHP arasında “Öcalan ziyareti” tartışması yaşandı. AK Parti Milletvekili Ahmet Gökhan Sarıçam, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu için “Kendisi, ‘Terörsüz Türkiye Komisyonu’nda Türkiye’nin en önemli konusuna destek verecekken ve kendisi yıllardır bireysel açıklamalarında, İmralı’nın dikkate alınmasını söylerken partisi tarafından İmralı’ya yollanmamıştır” dedi. Tanrıkulu ise “Komisyonun tartışmasını buraya taşımak asgari nezakete aykırıdır. Kendi içimizde ne yaşadığımızı biliyor musunuz, o tartışmayı buraya mı taşıyalım? Ayıp bir şey gerçekten” karşılığını verdi. Komisyonun CHP’li üyeleri daha sonra toplantıyı terk etti. ? ANKARA Milliyet


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık