SohbetYaz.Com
XP Odulleri Sistemi
XP Kazanmaya Basla!
Gunluk Giris
Her gun +50 XP
Streak Bonusu
Seri yap, bonus kazan!
Gunluk Gorevler
Gorev tamamla, XP kazan
XP Market
Unvan, rozet, boost al!
Uye ol, her gun XP kazan ve liderlik tablosuna gir!
FATagram
Hikayeler kilitli
Bu içerikler üyelere özeldir.
Kayıt ol, tüm içeriklere eriş!
Üye Ol
FA-X
Tweetler kilitli

Resimyolu SohbetYaz Loadix

Reklam Ver Netguc İnternet Hizmetleri Reklam Ver
Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..!
Ask Mesaji Gonder
♥ Ask Mesaji Gonder
Bugun kalan mesaj hakkiniz: 0
Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Bizi Takip Edin

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama
Alt 28-11-25, 07:15   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Ağzı dikili ama çok şey anlatıyor! 10 bin 500 yıllık ölü heykeli


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]GÖRKEM EVCİ / Şanlıurfa - Birkaç yıl öncesine kadar kamuoyunda Şanlıurfa’daki Neolitik yerleşimlerden yalnızca Göbeklitepe’nin ismi duyulmuştu. Şimdilerde buna Karahantepe de eklendi. Ancak beşinci yılını dolduran Taş Tepeler Projesi’ndeki “son avcı-toplayıcıların köyleri” bunlarla sınırlı değil. Şu anda 12 tepede kazı çalışması yürütülürken henüz kazılmayan ancak yerleşim izleri olduğu tespit edilen Göbeklitepe benzeri birçok tepe bulunuyor.

Tarihi 10 bin yılı aşan birçok yapının ortaya çıkarıldığı Neolitik yerleşimlerden biri olan Sayburç,Taş Tepeler Projesi Beşinci Yıl Bilgilendirme Toplantısı dolayısı ile gündeme geldi. Toplantıda ilk kez sergilenen eserlerden biri de bu yıl Sayburç kazısında bulunan ağzı dikili insan heykeliydi.

Kafatası soyma işlemi

Peki 10 bin 500 yıllık bu heykel ne anlama geliyor; heykelin dudakları neden “dikilmiş” şekilde tasvir edildi? Sayburç Kazı Başkanı Doç. Dr. Eylem Özdoğan,Milliyet’e yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Heykel bu yıl alandaki en büyük kamusal yapının yakınında bulundu. Muhtemelen bu yapıya ait. Heykelin alt kısmı yok amabulunma ihtimali var. Tam haliyle 1 metreden uzun olduğunu düşünüyoruz. Kaburgaları var, yüzüölü yüzü gibi. Hem ağzında hem alnında dikiş izleri var. Alnın üzerinde taç gibi bir çizgi daha var. O da kafatası soyma işlemini andırıyor.”

BAZI TOPLUMLARDA VAR

Bu dönem insanlarının ölü gömme adetlerinin çok zengin olduğunu belirten Özdoğan, “Heykel de muhtemelen böyle bir ritüelin parçası” dedi. Özdoğan,iskeletlerde ağzın dikildiğine dair bir kanıt bulunamadığını ancak bazı toplumlarda bunun uygulandığının bilindiğini vurguladı. Özdoğan, Taş Tepeler’de bulunan heykellerde iskelet uzuvlarının belirgin olduğunu belirterek “Yaniölüm vurgusu birçok heykelde var” ifadesini kullandı.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

KONUŞUP ‘ZOMBİ’ OLMASIN DİYE!

Ölülerin dudaklarının dikildiği bazı kültürlerde bunun sebebi, ölünün büyücünün sözlerine yanıt vermesini engellemek. Büyücünün ölüyü diriltip “zombi köle” hale getirebilmesi için ölünün onun çağrısına yanıt vermesine gerektiği inanılıyor. Bunu engellemek için ölünün dudakları dikiliyor.


Kaynak ; Milliyet

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık