|
|
| | #1 |
| Çevrimiçi ![]() ![]() ![]() | Kan ?ekeri için ye?il olan? yiyin! Her elma sa?l?kl? de?il Didem Seymen / Haber Merkezi - "Her gün bir elma, doktoru uzak tutar" sözü bo?una söylenmemi?. Bu söz 1866'da yaz?lm?? Gal atasözünden geliyor: "Yatmadan önce bir elma ye, doktorun ekmek kazanmas?n? engelle." Bilimsel ara?t?rmalar da benzer sonuçlar? ortaya koyuyor; elman?n tip 2 diyabet, kolesterol ve baz? kanser türlerine kar?? koruyucu oldu?unu gösteriyor. BBC Türkçe, 2017'de yap?lan 5 çal??may? incelendi veelma yemenin tip 2 diyabet geli?tirme riskini yüzde 18 azalt???n? ortaya koydu. 2022'de yay?mlanan 18 çal??man?n analiz edildi?i bir ba?ka derlemede ise elma ya da elma türevli ürünlerin (örne?in elma suyu) tüketilmesinin, en az bir hafta boyunca sürdürüldü?ü takdirde kolesterolü azaltabilece?i sonucuna vard?.Kanser, kalp, obezite... Middle Tennessee State Üniversitesi Beslenme ve G?da Bilimleri Profesörü Janet Colson, "Elmalarda çok fazla C vitamini yok, demir veya kalsiyum da içermiyorlar. Ama vücut için harika ?eyler yapan birçok ba?ka bile?en bar?nd?r?yorlar" diyor. Verona Üniversitesi Bitki Biyolojisi Doçenti Flavia Guzzo'ya göre, elmalarda bulunan bile?ikler birçok meyve ve sebzede ortak olarak bulunuyor. Bunlara faydal? polifenoller de dahil. ABD'de yap?lan bir ara?t?rma, insanlar?n toplam fenolik al?m?n?n yakla??k 5'te 1'inielmadan sa?lad???n? ortaya koydu. Elmadaki fenolik bile?iklerin kalp hastal???, kanser, ast?m, diyabet ve obezite riskinin daha dü?ük olmas?yla ba?lant?l? oldu?u öne sürülüyor. 'Sa?l?k iksiri' "Do?al sa?l?k kayna?? olan elma, do?ru seçilip tüketildi?inde do?an?n sundu?u bir sa?l?k iksiri" diyen Diyetisyen Ersin Özdemir, ?u bilgileri veriyor: "Elma, yüzy?llard?r sa?l?kl? ya?amak isteyenlerin ba?vurdu?u temel g?dalardan biri. Yaln?zca günümüzde de?il; Türk kültüründen mitolojiye, dünya tarihinden Ye?ilçam'a kadar birçok alanda da önemli sembollerden biri olmu?tur. Yunan mitolojisinde güzellik tanr?ças? Afrodit'in de elmay? çok sevdi?i anlat?l?r. Eski Türkçede 'alma' olarak geçen kelime, meyvenin k?rm?z? rengine gönderme yapar. Kabu?u da faydal? Elma; k?rm?z?, sar? ve ye?il gibi çe?itli renkleriyle farkl? faydalar sunar. ?çinde 'malik asit' ismini verdi?imiz bir asit var, bu vücudumuzda Krebs döngülerinde yani enerji santrallerine kar??arak enerji santrallerinin daha düzgün, daha iyi çal??mas?n? sa?l?yor. Yani bu malik asidi bir fabrikadaki filtreleme bacas? gibi dü?ünebilirsiniz. O filtreleme bacas? görevini ayn? zamanda malik asit yani dolayl? yoldan elma yap?yor. Kabu?undaki antosiyaninler, flavonoidler ve pektin gibi maddeler, ba????kl?k sistemini güçlendirip, sindirimi destekler. Pektin, kab?zl?k ya da ishal gibi sindirim sistemi problemlerinde dengeleyici etki gösterir. C, A, E vitamini Meyvede bulunan fruktoz, basit rafine ?ekerden farkl?. Elma ayn? zamanda lif, vitamin, mineral ve az miktarda protein içerir. C vitamini aç?s?ndan zengin, günlük ihtiyac?n yüzde 60'?n? kar??layabilir. Ayr?ca magnezyum, potasyum, selenyum, çinko gibi mineraller de içerir. Kabu?undaki A, E ve bitkisel D2 vitamini ise k?ymetlidir." Hangisi daha sa?l?kl?? ? K?rm?z? elma: En yüksek ?eker oran?na sahiptir. ? Sar? elma: Orta seviyede ?eker içerir. ? Ye?il elma: En az ?eker oran?na sahip olup malik asit yönünden en zengini. Kurtlu olan? tercih edin Türkiye'de tar?mda yo?un ?ekilde kullan?lan pestisitler (tar?m ilaçlar?), elma gibi meyveleri de etkileyebiliyor. Bu nedenle elma al?rken dikkatli olunmal?: ? D?? yüzeyi fazla parlak, yap??kan veya puslu olan elmalarda parafin gibi maddeler kullan?lm?? olabilir. ? Kusursuz ve büyük elmalardan çok, ?ekli bozuk, hatta kurtlu elmalar tercih edilmelidir. ? Amasya elmas?, ?ekli bozuk ama içeri?i zengin türlerden biridir ve bu yönüyle ön plana ç?kar. Nas?l y?kamal?s?n?z? Diyetisyen Ersin Özdemir'e göre elmay? y?karkensu kullanmak yeterli de?il, pestisitleri temizlemek için ?u ad?mlar izlenmeli: ? 1. 10 dakika karbonatl? suda bekletilmeli. ? 2. Sirkeli suyla durulanmal?. ? 3. Karbonat veya sirke yoksa meyve f?rças? ile kuru f?rçalama yap?n. Bu kabuktaki pestisit kal?nt?lar?n? yüzde 40'a kadar azaltabilir. Çünkü tar?m ilaçlar?n?n büyük k?sm? asidiktir, alkalin yap?l? karbonatl? su idealdir. ? 4. Buzdolab?nda do?rudan fanlara yak?n olmayacak ?ekilde sebzelikte saklay?nOda s?cakl???nda saklanacaksa limon veya so?an gibi keskin kokulu g?dalar? yan?na koyarsan?z, bu sayede bozulma süresi uzar. Kaynak ; Milliyet |
|
![]() |
| |