Sare
31 - 07 - 2014, 19:40
BOLONEZ SOS
MALZEMELER ; 1 LİTRE
100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı
45 ml Domates sosu
YAPILIŞI ;Margarini bir tavada kızdırın.Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.Servise hazır hale gelmiştir.
--------------------------------------------------------------------------------
2.DOMATES SOSU
MALZEME ;5 LİTRE
300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan
1 Adet ince kıyılmış sarımsak 1 Adet defne yaprağı
1 Dal taze kekik 400 gram UN
600 gram domates püresi 50 gram toz şeker
½ Çay kaşığı tuz 1 Çimdik karabiber
3 lt et suyu
YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırın.Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın.Unu katıp,sarı meyane kıv***** gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın.Domates püresini ekleyip karıştırın.Et suyunu bir taşım kaynatın.Sıcak et suyunu,hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz.Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Oluştukça kefini alın.İnce bir süzgeçten geçirip,süzün.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.Servise hazır hale gelmiştir.
--------------------------------------------------------------------------------
3.MİLANEZ SOS
MALZEME ; 1/2 LİTRE
50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon 200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz
YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.Dana janbonu,domatesi ekleyin.Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.Tuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız.
--------------------------------------------------------------------------------
4. NAPOLİTEN SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
50 gram margarin 400 gram domates
5 gram sarımsak 3 Adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos 1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI ; Margarini bir tencerede kızdırın.Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın.Sarımsak’ı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın.Domates sosunu ekleyin.Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın.Ateşi kısın.Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.
--------------------------------------------------------------------------------
5. VİNEGRET SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
200 ml sirke 700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari
1 Çimdik tuz 1 Çimdik karabiber
¼ Kıyılmış maydanoz 1 Çay kaşığı toz hardal
YAPILIŞI ;Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan,kapari ve maydanozu karıştırarak,tuz,karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.Servis edebilirsiniz.
NOT ; BU SOS MAKARNA SALATALARINDA KULLANILMAKTADIR.
--------------------------------------------------------------------------------
A. IZGARA VE KIRMIZI ET SOSLARI
--------------------------------------------------------------------------------
BEŞAMEL SOS
MALZEME ; 5 LİTRE
450 gram margarin 450 gram UN
5 litre süt 125 gram rendelenmiş soğan
2 Adet karanfil 1 Adet defne yaprağı
YAPILIŞI ;Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın.Süte,soğan,karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatın.ateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin.30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
--------------------------------------------------------------------------------
NANELİ SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
250 gram Nane yaprakları 150 gram Toz şeker
200 ml Su 700 ml Sirke
YAPILIŞI ;Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun.Suyu bir taşım kaynatın.Şekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın.Sirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırınız.
NOT;BU SOS SICAK VE SOĞUK KUZU VE KOYUN ETİYLE SERVİS EDİLEBİLİR
--------------------------------------------------------------------------------
3.ESPANYOL SOS
MALZEME ;1 LİTRE
3 kg küçük kırılmış sığır kemiği 300 gram Margarin
150 gram havuç 150 gram Soğan
1 Diş sarımsak 1 Bağ maydanoz
200 gram domates salçası 175 gram UN
5 Litre su
YAPILIŞI ;Kemikler yağda kızartılır.Soğan,havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulur.Salça ve 5 lt su ilave edilir.Maydanoz ve sarımsakda konarak 4-5 saat kaynatılır.Eksildikçe suyu tamamlanır.Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır.
--------------------------------------------------------------------------------
DEMİ GLACE SOS
MALZEME ;1/2 LİTRE
0.5 Lt Espanyol sos ½ lt Et suyu
100 ml Beyaz şarap
YAPILIŞI ;Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir.Servise hazırdır.Diger sosların yapımında kullanılır.
NOT ; BEŞAMEL SOS ,ESPANYOL SOS VE DEMİ GLACE SOS ANA SOSLARDIR
--------------------------------------------------------------------------------
AVCI SOSU
MALZEME ; 1 LİTRE
125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş
50 gram Arpacık soğan ince kıyılmış 250 gram Domates
200 ml Sek beyaz şarap 1 litre Demi glace sos
1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin.Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirin.Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin.Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektiriniz.Demi glace sosu ilave ediniz ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alınız.Tuz ve karabiberi ilave edip servise sunun.
NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE ET ,KÜMES HAYVANLARININ YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR
--------------------------------------------------------------------------------
6.ŞATOBRİYAN SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
50gram Arpacık soğan 50 gram Mantar bölünmüş
2 Adet defne yaprağı 1 Dal fesleğen
200 ml Beyaz şarap 1 litre koyulaştırılmış et suyu
100 gram tereyağı 1 Çay kaşığı tuz
1 Çimdik karabiber
YAPILIŞI ;İnce kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları,defne yaprağı,taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alın.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Tereyağını katıp karıştırın.Tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız.
NOT ; BU SOS IZGARA BONFİLENİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR
MALZEMELER ; 1 LİTRE
100 gram margarin 250 gram yağsız dana kıyması
20 gram rendelenmiş soğan 1 Diş ince kıyılmış sarımsak
400 gram rendelenmiş domates 4 Adet ince dilimlenmiş çarliston biber
½ Çorba kaşığı tuz 1 Adet defne yaprağı
45 ml Domates sosu
YAPILIŞI ;Margarini bir tavada kızdırın.Yağ kızınca kıymayı ilave edip rendelenmiş soğan ve sarımsak’ı ekleyip 5 dk sürekli karıştırarak kavurun.Domates ve çarliston biberleride katarak bir taşım kaynatın.Ateşi kısın,15 dk daha pişirip,içine tuz,karabiber,ve defne yaprağı ilave edin.Önceden hazırlanan domates sosunu katın.Kısık ateşte oldukça koyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.Servise hazır hale gelmiştir.
--------------------------------------------------------------------------------
2.DOMATES SOSU
MALZEME ;5 LİTRE
300 gram margarin 400 gram havuç (küp şeklinde)
200 gram kereviz (küp şeklinde) 40 gram rendelenmiş soğan
1 Adet ince kıyılmış sarımsak 1 Adet defne yaprağı
1 Dal taze kekik 400 gram UN
600 gram domates püresi 50 gram toz şeker
½ Çay kaşığı tuz 1 Çimdik karabiber
3 lt et suyu
YAPILIŞI ;Derin bir tavada margarini kızdırın.Havuç,kereviz,defne yaprağı,taze kekik,soğan ve sarımsağı ilave edip hafifçe kızartın.Unu katıp,sarı meyane kıv***** gelinceye kadar pişirip soğumaya bırakın.Domates püresini ekleyip karıştırın.Et suyunu bir taşım kaynatın.Sıcak et suyunu,hazırladığınız un karışıma pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak ilave ediniz.Şekeri katıp, tuz ve karabiberi ilave edip kısık ateşte 1 saat dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Oluştukça kefini alın.İnce bir süzgeçten geçirip,süzün.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.Servise hazır hale gelmiştir.
--------------------------------------------------------------------------------
3.MİLANEZ SOS
MALZEME ; 1/2 LİTRE
50 gram margarin 200 gram ince doğranmış mantar
100 gram dana janbon 200 gram domates
1 Çay kaşığı karabiber ½ ince kıyılmış maydanoz
1 Çay kaşığı tuz
YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Yağ kızınca mantarları ilave edip rengi biraz dönünceye kadar sote edin.Dana janbonu,domatesi ekleyin.Sosu bir taşım kaynatıp ateşi kısın.Kısık ateştekoyu kıvamlı bir sos elde edinceye kadar yaklaşık 10 dk pişirin.Tuz ve karabiberini ekleyip,ince kıyılmış maydanozuda ekleyerek servis yapınız.
--------------------------------------------------------------------------------
4. NAPOLİTEN SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
50 gram margarin 400 gram domates
5 gram sarımsak 3 Adet çarliston biber dilimlenmiş
500 ml domates sos 1 bağ maydanoz ince kıyılmış
1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI ; Margarini bir tencerede kızdırın.Yağ kızınca domatesleri ilave edip 1 dk karıştırın.Sarımsak’ı ve çarliston biberi ekleyerek 5 dk karıştırın.Domates sosunu ekleyin.Tuz ve karabiberi ilave edip bir taşım kaynatın.Ateşi kısın.Kısık ateşte oldukça koyu bir sos elde edinceye kadar pişirip ateşten alın.İnce kıyılmış maydanozu üzerine serpip servise sunun.
--------------------------------------------------------------------------------
5. VİNEGRET SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
200 ml sirke 700 ml zeytinyağı
75 gram ince kıyılmış soğan 50 gram ince kıyılmış kapari
1 Çimdik tuz 1 Çimdik karabiber
¼ Kıyılmış maydanoz 1 Çay kaşığı toz hardal
YAPILIŞI ;Bir kapta sirke ve zeytinyağını karıştırınız.Sırasıyla her biri ince kıyılmış olan soğan,kapari ve maydanozu karıştırarak,tuz,karabiber ve toz hardalı ilave edip sosu tamamlayın.Servis edebilirsiniz.
NOT ; BU SOS MAKARNA SALATALARINDA KULLANILMAKTADIR.
--------------------------------------------------------------------------------
A. IZGARA VE KIRMIZI ET SOSLARI
--------------------------------------------------------------------------------
BEŞAMEL SOS
MALZEME ; 5 LİTRE
450 gram margarin 450 gram UN
5 litre süt 125 gram rendelenmiş soğan
2 Adet karanfil 1 Adet defne yaprağı
YAPILIŞI ;Margarin ve unu derin bir tavada beyaz meyaneyi hazırlayın ve soğumaya bırakın.Süte,soğan,karanfil ve defne yaprağını ekleyip bir taşım kaynatın.ateşten alıp bir kenarda 5 dk dinlendirin.İnce bir süzgeçten geçirip süzün ve sütü meyanın içine, pütür oluşmaması için bir spatula ile sürekli karıştırarak yavaş yavaş ilave edin.30 dk kısık ateşte, dibini tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin.Sosun kabuk bağlamaması için üzerine eritilmiş margarin gezdirerek saklayın.
--------------------------------------------------------------------------------
NANELİ SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
250 gram Nane yaprakları 150 gram Toz şeker
200 ml Su 700 ml Sirke
YAPILIŞI ;Nane yapraklarını kıyıp, toz şekerle birlikte bir karıştırma kabına koyun.Suyu bir taşım kaynatın.Şekerli nane yapraklarının üzerine dökün ve soğumaya bırakın.Sirkeyi ekleyerek hepsini beraber iyice karıştırınız.
NOT;BU SOS SICAK VE SOĞUK KUZU VE KOYUN ETİYLE SERVİS EDİLEBİLİR
--------------------------------------------------------------------------------
3.ESPANYOL SOS
MALZEME ;1 LİTRE
3 kg küçük kırılmış sığır kemiği 300 gram Margarin
150 gram havuç 150 gram Soğan
1 Diş sarımsak 1 Bağ maydanoz
200 gram domates salçası 175 gram UN
5 Litre su
YAPILIŞI ;Kemikler yağda kızartılır.Soğan,havuç ve un ilave edilerek pembeleşinçeye kadar kavrulur.Salça ve 5 lt su ilave edilir.Maydanoz ve sarımsakda konarak 4-5 saat kaynatılır.Eksildikçe suyu tamamlanır.Süzgeçten süzülür diğer sosların yapımında kullanılır.
--------------------------------------------------------------------------------
DEMİ GLACE SOS
MALZEME ;1/2 LİTRE
0.5 Lt Espanyol sos ½ lt Et suyu
100 ml Beyaz şarap
YAPILIŞI ;Espanyol sos ve et suyu birlikte kaynatılıp, içine beyaz şarap ilave edilir.Servise hazırdır.Diger sosların yapımında kullanılır.
NOT ; BEŞAMEL SOS ,ESPANYOL SOS VE DEMİ GLACE SOS ANA SOSLARDIR
--------------------------------------------------------------------------------
AVCI SOSU
MALZEME ; 1 LİTRE
125 gram Margarin 200 gram Mantar dilimlenmiş
50 gram Arpacık soğan ince kıyılmış 250 gram Domates
200 ml Sek beyaz şarap 1 litre Demi glace sos
1 Çay kaşığı tuz 1 Çay kaşığı karabiber
YAPILIŞI ;Margarini derin bir tavada eritin.Mantarları atıp renk aldırmadan biraz sote edin.Arpacık soğanları tavaya ilave edin ve 2-3 dk kısık ateşte pişirin.Domatesi ve beyaz şarabı ekleyin.Tavadaki karışımı yarı yarıya kalıncaya kadar çektiriniz.Demi glace sosu ilave ediniz ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alınız.Tuz ve karabiberi ilave edip servise sunun.
NOT ;BU SOS IZGARA VEYA SOTE ET ,KÜMES HAYVANLARININ YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR
--------------------------------------------------------------------------------
6.ŞATOBRİYAN SOS
MALZEME ; 1 LİTRE
50gram Arpacık soğan 50 gram Mantar bölünmüş
2 Adet defne yaprağı 1 Dal fesleğen
200 ml Beyaz şarap 1 litre koyulaştırılmış et suyu
100 gram tereyağı 1 Çay kaşığı tuz
1 Çimdik karabiber
YAPILIŞI ;İnce kıyılmış arpacık soğanı, mantar parçaları,defne yaprağı,taze fesleğen ve beyaz şarabı derin bir tavaya koyup 2/3 ‘ü kalıncaya kadar çektirin.Koyulaştırılmış et suyunu ilave edin ve kısık ateşte uygun kıvama gelinceye kadar pişirin.Oluşan kefi alın.İnce bir süzgeçten geçirip süzün.Tereyağını katıp karıştırın.Tuz ve karabiberini ilave edip sosu tamamlayınız.
NOT ; BU SOS IZGARA BONFİLENİN YANINDA SERVİS EDİLEBİLİR