SohbetYaz.Com
XP Odulleri Sistemi
XP Kazanmaya Basla!
Gunluk Giris
Her gun +50 XP
Streak Bonusu
Seri yap, bonus kazan!
Gunluk Gorevler
Gorev tamamla, XP kazan
XP Market
Unvan, rozet, boost al!
Uye ol, her gun XP kazan ve liderlik tablosuna gir!
FATagram
Hikayeler kilitli
Bu içerikler üyelere özeldir.
Kayıt ol, tüm içeriklere eriş!
Üye Ol
FA-X
Tweetler kilitli

Resimyolu SohbetYaz Loadix

Reklam Ver Netguc İnternet Hizmetleri Askmasalim
Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..!
Ask Mesaji Gonder
♥ Ask Mesaji Gonder
Bugun kalan mesaj hakkiniz: 0
Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Bizi Takip Edin

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama
Alt 01-06-26, 07:30   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
400 yıldır çözülemeyen Vatikan şifresi! 34 gizemli sembolü yapay zeka konuşturdu


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr –Günümüzde dünyanın dört bir yanındaki kütüphanelerde ve arşivlerde anlaşılmaz şifrelerle gizlenmiş ve okunamaz durumda olan tarihi belgeler bulunuyor. Bunun örneklerinden birisi de dünyanın en küçük ülkesi ve Katolik Hristiyanlığın dini merkezi olan Vatikan’da bulunan kütüphanelerde yer alıyor. Kütüphane arşivlerinde üzerinde garip semboller bulunan ve 400 yıldan uzun süredir okunmadan duran bir kitap, uzun süredir gizemini koruyordu. Kitabın kapağının içine kazınmış bazı metinlere göre, bu gizemli sayfalar "insan vücudunun rahatsızlıkları için" gizli tedavi yöntemlerini saklıyordu. Bu tür şifa uygulamaları, şüphe uyandırabileceği veya hatta büyücülük suçlamalarına yol açabileceği için uzun süre gizli tutulmuştu.Borgşifresi olarak bilinen 408 sayfalık el yazması, bugüne kadar yapılan çalışmalarda büyük ölçüde anlaşılamamıştı. 34 gizemli sembol, Latince ve Arapça harflerle şifrelenmiş olan el yazmasının çözülmesi için bir şifre anahtarı oluşturulamamıştı. Buna ek olarak el yazmasının bazı kısımlarının eksik olması, şifreli metnin okunmasını daha da zorlaştırıyordu.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı MetniYıllarca en değerlisi sanıp para yatırdık! Dünyanın stoğunu yapıp kara para aklamışlarŞARLKEN SUİKAST KORKUSU YAŞADI

İsveç'te bulunan Stockholm Üniversitesi'nde dilbilim profesörü olarak görev yapan ve metni deşifre eden ekibin bir parçası olanBeataMegyesi, şifreli el yazmasının çözülmesi sürecini "Her sembolün, desenin ve harfin çözülmesi bizi kayıp bir dünya tarihine yaklaştıran bir dedektiflik çalışması gibiydi” şeklinde özetledi ve yapay zekadan yardım alınmış olmasına rağmen şifrenin çözülme sürecinin oldukça zahmetli olduğunu söyledi.Megyesive beraberindeki ekip, yapay zekayı kullanarak bu zamana kadar çözülememiş olan tarihi metinlerin çözülmesine yönelik çalışmalara öncülük ediyor.

Dünya genelinde şifrelenmiş tarihi belgeler; diplomatik ilişkilerden tıbbi bilgilere, gizli ritüellerden aşk ilişkilerine kadar çok sayıda günlük ayrıntıya ev sahipliği yapabiliyor. Bu bilgilerin çözülememiş olması sebebiyle tarihsel anlatıda eksik olduğunu belirten uzmanlar; şifrelerin çözülmesi halinde ünlü bir kişi ya da tarihi bir dönem hakkında bilinenlerin yeniden yazılma potansiyeline sahip olduğunu ifade ediyor ve eski belgelerde bulunan şifreli metinlerin çözülmesinin zorluğunun farklı olduğunu belirtiyor. Buna göre bazı durumlarda, şifrelenmemiş metnin yazıldığı orijinal dil hakkında hiçbir bilgi bulunamayabiliyor. Metni incelemeye çalışan kişileri yanıltmak için fazladan konulan anlamsız semboller ya da aynı harfi temsil etmek için birden fazla sembolün kullanılması da çalışmaları ciddi şekilde zorlaştırıyor.

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı Metni‘YENİ MODELLER GELİŞTİRİYORUZ’

Şifre çözme işlemine başlamadan önce araştırmacıların öncelikle el yazısı metinleri, şifre çözme yazılımına girilebilecek dijital bir belgeye dönüştürmeleri gerekiyor. Bu noktada kötü el yazısı ve mürekkebin solması, çalışmaları daha da zorlaştırabiliyor. Ancak yapayzekabu süreci hızlandırmaya başlıyor. Araştırmacılar, bu çalışmalar içinTranskribusadlı yapayzekaplatformunu kullanıyor. Birkaç yüzyıl önce kullanılan yazı dili, yazı sistemleri ve el yazısı stilleri üzerine eğitilen araç, kısa süre içerisinde istenilen metni çözümleyebiliyor. Norveç'teki Oslo Üniversitesi'nde Alman dilbilimi profesörü olan MichelleWaldispühlveMegyesigibi isimler, yapay zekanın zorlandığı alanları tespit ederek çözümleme süreçlerini hızlandıracak yeni modeller geliştiriyor. Konu hakkında konuşanMegyesi, "Çeşitli yazı sistemleri, alfabeler ve sembolik repertuarlar üzerinde eğitilmiş ve test edilmiş, daha uyarlanabilir modeller geliştiriyoruz" dedi.

Yapılan çalışmalar, yapay zekanın500 sembollükbir şifrelenmiş metni 29 dakika içinde çözebildiğini ve İngilizceye çevirebildiğini ortaya koydu. Uzmanlar yapay zekanın devreye girmesiyle birlikte bugüne kadar çözülememiş birçok belgenin tekrar gündeme gelebileceğini, buna ek olarak yine bu araçlar sayesinde günümüzde kullanılmayan dillerde yazılan metinlerin de çözülebileceğini düşünüyor. Bu alanda yapılan çalışmaların tarihte gizemli kalmış olan noktaları nasılaydınlatacağınıysazaman gösterecek.

Son dakika...ABD yine İran'a saldırdı, Devrim Muhafızları'ndan misilleme! İlk açıklama geldiKıbrıs semalarında ‘arma’ dalaşı
Kaynak ; Milliyet

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık