SohbetYaz.Com
XP Odulleri Sistemi
XP Kazanmaya Basla!
Gunluk Giris
Her gun +50 XP
Streak Bonusu
Seri yap, bonus kazan!
Gunluk Gorevler
Gorev tamamla, XP kazan
XP Market
Unvan, rozet, boost al!
Uye ol, her gun XP kazan ve liderlik tablosuna gir!
FATagram
Hikayeler kilitli
Bu içerikler üyelere özeldir.
Kayıt ol, tüm içeriklere eriş!
Üye Ol
FA-X
Tweetler kilitli

Resimyolu SohbetYaz Loadix

Reklam Ver Netguc İnternet Hizmetleri Askmasalim
Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..!
Ask Mesaji Gonder
♥ Ask Mesaji Gonder
Bugun kalan mesaj hakkiniz: 0
Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Bizi Takip Edin

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama
Alt 18-04-26, 07:27   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Kira yerine kredi


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]DUYGU ERDOĞAN / İSTANBUL - Türkiye genelinde mart ayında satılan toplam konut sayısı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.1 azalarak 113 bin 367 olarak hesaplandı. Satışlardaki hafif gerilemenin ramazan süreci kaynaklı olduğu öngörülüyor. Bu dönemde banka kredili satılan konutlar uzun bir süre sonra yüzde 23 paya ulaştı. Bankaların konut kredi faizi oranlarında arka arkaya yaptıkları indirimler ve özel kampanyalar,kira ödemek karşısında banka kredisini avantajlı hale getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin konut ve iş yeri satış istatistiklerini açıkladı.Buna göre, Türkiye genelinde satılan ilk el konut sayısımart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.3 artarak 35 bin 725’e yükselirken, ikinci el konut sayısı yüzde 3.6 azalarak 77 bin 642’ye geriledi. Türkiye genelinde ipotekli yani banka kredili yapılan konut satışları, mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.9 artarak 25 bin 978 olarak hesaplandı. Diğer konut satışları ise martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.6 azalarak 87 bin 389 olarak gerçekleşti. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 22.9, diğer satışların payı yüzde 77.1 oldu.

34 aylık zirve

Konut satışlarında banka kredisi payı ise yeniden yükselişe geçti. Konut alıcısı enflasyon karşısında fiyat artışı yaşanmayan konut piyasasını, yüzde 2.49’a kadar düşen faiz oranlarıyla değerlendirmeye devam ediyor. Satılık konuttaki fiyatın reel olarak düşüşü, özellikle kira ödeyen ve oturum amaçlı ev almak isteyen kesim için krediyi cazip hale getiriyor. Kira piyasasında devam eden hareketlilik, İstanbul başta olmak üzere fiyat artışı yüksek şehirlerde banka kredili alımları tüketici için ödenebilir yapıyor.

Kamu ve özel bankalardaki faiz oranları yüzde 2.49 ile yüzde 2.63arasına kadar gerilemiş oldu. Buna göre 33 ay sonra ilk defa şubatta yüzde 20 pay alan kredili satışlar, 34 ay sonra yani Mayıs 2023 ardından ise yüzde 20’nin de üzerine çıkarak toplam satışlardan yüzde 23 pay aldı. Bu artıştaBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredi kısıtlamasını 29 Ocak’taki kararıyla gevşetmeside etkili oluyor. Ocak ayı sonunda kredi limitlerinin yeniden düzenlenmesiyle ilk evini alacaklara avantaj sağlanırken, ikinci eldeki dezavantaj kaldırılmış, 5 milyon TL altındaki konutlar için kredi imkanı artırılmıştı.

Savaş etkisi yok

Yabancılara yapılan konut satışları ise azalmaya devam ediyor. ABD-İsrail ile İran arasındaki savaşın, İran’dan ve Körfez ülkelerinden Türkiye’ye yönelimi artıracağı beklense de gayrimenkul uzmanları, bölge vatandaşlarınınsavaş durumunda ülkelerini terk etmeyeceğini ifade ediyordu. Buna göre marttayabancıya yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20azalarak bin 353 oldu. Mart ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 229 ile Rusya Federasyonu, 130 ile İran ve 84 ile Almanya vatandaşlarına yapıldı.



Kaynak ; Milliyet

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık