SohbetYaz.Com
XP Odulleri Sistemi
XP Kazanmaya Basla!
Gunluk Giris
Her gun +50 XP
Streak Bonusu
Seri yap, bonus kazan!
Gunluk Gorevler
Gorev tamamla, XP kazan
XP Market
Unvan, rozet, boost al!
Uye ol, her gun XP kazan ve liderlik tablosuna gir!
FATagram
Hikayeler kilitli
Bu içerikler üyelere özeldir.
Kayıt ol, tüm içeriklere eriş!
Üye Ol
FA-X
Tweetler kilitli

Resimyolu SohbetYaz Loadix

Reklam Ver Netguc İnternet Hizmetleri Askmasalim
Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..!
Ask Mesaji Gonder
♥ Ask Mesaji Gonder
Bugun kalan mesaj hakkiniz: 0
Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol
Bizi Takip Edin

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama
Alt 03-04-26, 15:23   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Uzmanlar mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi


[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 1,94, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 2,3 artış gösterdi. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 30,87, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 28,08 olarak kayıtlara geçti.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Talha Yalta, AA muhabirine, mart enflasyonunun, beklentilerin bir miktar altında gelerek fiyat artış hızında bu ay için daha ılımlı bir tabloya işaret ettiğini söyledi.

Yalta, "Aylık artışın yüzde 1,94 ile tahminlerin altında kalması ve yıllık enflasyonun yüzde 30,87'ye gerilemesi, enflasyon görünümünde kısa vadede ölçülü bir nefes alanı sağlıyor. Bunu ne abartmak ne de önemsiz görmek gerekir. Tek bir veri bütün resmi veremese de mart rakamları en azından beklentilere göre olumlu bir tablo gösteriyor. Ancak önümüzdeki dönemde bölgedeki çatışmanın enerji fiyatları, kur ve beklentiler üzerinden yaratabileceği etkileri daha net izlemek gerekecek." dedi.

"Piyasadaki beklentilerin aksine enflasyon düşük geldi"

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, mart ayı enflasyonunun piyasadaki bütün beklentilerin aksine çok düşük seviyede geldiğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Beklentilerin altında gelen enflasyon piyasalara hiç şüphesiz pozitif yansıyacaktır. Yani bu düşük rakamlar finans piyasaları tarafından pozitif katkı şeklinde algılanmaktadır. Ancak reel sektör için pozitif hava daha farklı algılanmaktadır. Şüphesiz akaryakıt fiyatlarındaki artışın dolaylı etkileri ancak uzun dönemde ortaya çıkacaktır. Durum böyle olmasına rağmen enflasyon üzerine en yüksek etki yine de ulaştırma harcama grubundan gelmiştir. Nisan, mayıs, haziran aylarında akaryakıt üzerinden gelen etki enflasyon üzerine daha fazla yansıyacaktır. Yani savaş nedeniyle fiyatlamalarda hemen bozulmadan ziyade bu fiyatlamaların önümüzdeki aylara yansıması daha muhtemel görünmektedir."

Enerji fiyatlarındaki artışın doğrudan ve dolaylı etkilerinin küresel çapta olduğu gibi Türkiye'de de enflasyon üzerine gelecek aylarda daha yoğun yansıyacağını vurgulayan Şener, "Enflasyon çok düşük düzeylere düşse de gıda, barınma, ulaşım, eğitim ve sağlık üzerinden gelen enflasyon baskısı azalmadıkça vatandaşın enflasyon düşüşünü hissetmesi ve buna paralel olarak enflasyon beklentisi çok kolay azalmayacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ana dezenflasyon süreci devam ediyor"

Ekonomist Bora Tamer Yılmaz, savaşa rağmen dezenflasyon konjonktürünün sürdüğünü belirterek, "Savaş enflasyonunun biraz etkisi olacak ama ana düşüş eğilimi değişmeyecek. Bunu çok iyi anlamak lazım. Savaş enflasyonu olarak da tanımlanan 'warflation' nedeniyle enflasyon yıl sonunda beklentilerden bir parça daha yukarıda kalacak. Yani yüzde 20'nin biraz daha üzerinde kalmamızla sonuçlanacak ama ana dezenflasyon süreci devam ediyor. Enflasyon yüzde 20 ile 25 arasında bir yerde oturacak." değerlendirmesinde bulundu.

Sadece enflasyonda aşağı eğilim hızının yavaşlayacağını dile getiren Yılmaz, savaşın etkilerinin kademeli olarak geleceğini anlattı. Yılmaz, işlenmiş ambalajlı gıdada savaşın etkilerinin daha çok görüldüğüne işaret ederek, yaş sebze meyve fiyatlarında daha olumlu bir seyrin ortaya çıkabileceğini, savaş şoku gelmeden ekim ve dikimin yapıldığını dile getirdi. Bölgedeki gelişmelerin etkisinin daha çok yaz sezonu ürünlerinde görülebileceğini belirten Yılmaz, "Otoriteler, gübre başta olmak üzere kritik alanlarda çok önemli proaktif tedbirler aldı. Alınan bu tedbirlerin de olumlu etkisi tarım sektörüne yansıyacak." diye konuştu.

"Üretici fiyatları daha kontrollü"

Spectrum Denetim, Danışmalık, Yeminli Mali Müşavirlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay İnci, verilere bakıldığında, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların etkilerinin giderek daha net görülmeye başlandığını bildirdi. İnci, "Mart ayında TÜFE aylık yüzde 1,94 artarken yıllık bazda yüzde 30,87 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre belirgin bir gerilemeye işaret ediyor ve dezenflasyon sürecinin devam ettiğini gösteriyor." bilgilerini verdi.

Aynı şekilde üretici fiyatlarında da daha kontrollü görünüm olduğunu vurgulayan İnci, üretici enflasyonunun tüketici enflasyonunun altında seyretmesinin, gelecek dönemde maliyet baskılarının daha sınırlı yansıyabileceğine işaret ettiğini, fiyat istikrarı açısından bunun önemli kazanım olduğunu anlattı.

İnci, para politikası başta olmak üzere uygulanan sıkılaşma adımlarının ve makro ihtiyati tedbirlerin, enflasyonu kontrol altına alma sürecinde etkili olmaya devam ettiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde bu politikaların kararlılıkla sürdürülmesi, enflasyondaki düşüşün kalıcı hale gelmesini sağlayacak ve fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda önemli bir zemin oluşturacaktır." ifadelerini kullandı.



Kaynak ; Milliyet

  Alıntı ile Cevapla


Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık