|
|
|
| Sevgini paylaşmak için bir neden yeterli 💗 - Yeni mesaj yok..! | |
| | LinkBack | Seçenekler | Arama |
| | #1 |
| Çevrimiçi ![]() ![]() | Fon krizi sonrası yeni düzen arayışı [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]Ayşegül Kahvecioğlu - Fon piyasasında yaşanan kriz ve peş peşe gelen tasfiye kararları, sermaye piyasalarındaki denetim mekanizmalarını Ankara’nın gündemine taşıdı. Sürecin ardından AK Parti cephesinde atılabilecek yeni adımlar öne çıkarken, benzer sorunların tekrarını önlemeye yönelik olası düzenlemeler de tartışılıyor. Masadaki başlıklar arasında aynı portföy yönetim şirketine bağlı fonların belirli hisselerdeki toplam pozisyonlarına üst sınır getirilmesi, stres testlerine bağlı asgari likidite eşikleri belirlenmesi ve risklerin anlık takip edilmesini sağlayacak erken uyarı mekanizması kurulması bulunuyor. Sermaye piyasalarında yaşanan fon krizinin ardından, benzer sorunların yeniden yaşanmaması için atılabilecek yeni adımlar tartışılıyor. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, fon soruşturmalarına ilişkin açıklamasında denetim kurullarının görevlerinin başında olduğunu belirtirken, süreçten olumsuz etkilenen yatırımcıların durumunun ilgili kurumlar tarafından değerlendirildiğini ve çalışmaların tamamlanmasının ardından bir yol haritasının kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi. SPK ise kriz öncesinde başlattığı düzenleme sürecinde, özellikle para piyasası fonları ve hisse senedi serbest fonlarında ortaya çıkabilecek riskleri azaltmaya yönelik bir dizi adım attı. Bu kapsamda ilişkili taraflar arasındaki teminatsız borçlanmanın sınırlandırılması ve olağan dışı fiyat hareketlerinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler hayata geçirildi. Mesele sadece fon krizi değil Aynı hisseye sınır Son yaşanan fon krizinin ardından, benzer sorunların tekrarını önlemek amacıyla fon piyasasında denetimi ve risk yönetimini güçlendirecek yeni düzenleme seçenekleri üzerinde duruluyor. AK Parti’de masadaki seçeneklerden biri, aynı portföy yönetim şirketinin yönettiği farklı fonların aynı hissede oluşturduğu toplam büyüklüğe yönelik yeni bir sınır getirilmesi. Her fonun pozisyonuna ayrı ayrı bakılması yerine, aynı yönetim şirketine bağlı fonların belirli bir hissedeki toplam pozisyonunun hesaplanması ve özellikle fiili dolaşımı düşük hisselerde bu toplam için bağlayıcı üst sınırlar belirlenmesi seçenekler arasında değerlendiriliyor. Fonların likidite yeterliliğine yönelik mevcut kuralların daha ileri taşınması da gündemde. Halihazırda uygulanan stres testlerinin sonuçlarına göre fonlar için asgari likidite eşikleri belirlenmesi ve kritik seviyenin altına düşen fonların yeni risk almasının otomatik olarak sınırlandırılması alternatifler arasında bulunuyor. Erken uyarı mekanizması SPK, Borsa İstanbul, Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun elindeki verilerin ortak bir sistemde anlık olarak değerlendirilmesine dayanan yeni bir erken uyarı mekanizması oluşturulması da gündemde. Bu sayede olağan dışı yatırımcı çıkışı, teminat açığı, aşırı borçlanma veya belirli hisselerde yoğunlaşma gibi önceden belirlenen risk eşiklerinin aşılması halinde sistemin otomatik uyarı üretmesi ve SPK’nın kademeli müdahale araçlarını devreye almasının gündeme gelebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından konuştu: Ne hak yeriz ne göz yumarız Meclis’te araştırma komisyonu kurulur mu? Fon krizine ilişkin adli soruşturma genişlerken, AK Parti cephesinde krizin yalnızca ekonomi ve hukuk başlığı altında değerlendirilmediği, siyasi sonuçlarının da masaya yatırıldığı belirtiliyor. TBMM’nin 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlamasının ardından AK Parti’nin fon krizinin tüm yönleriyle araştırılması amacıyla bir Meclis araştırması sürecini gündeme getirmesi ihtimali üzerinde duruluyor. “Düşük ihtimal” olarak değerlendirilse de böyle bir hamlenin iki siyasi hedefi olabileceği ifade ediliyor. Birincisi, muhalefetin fon krizini iktidara yönelik siyasi bir tartışmaya dönüştürmesi karşısında AK Parti’nin inisiyatifi eline alması. İkincisi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın soruşturmayla ilgili ortaya koyduğu tutumun siyasi zeminde de sürdürülmesi. Çok kazanandan geri alınabilir mi? Kaynak ; Milliyet |
|
![]() |
| |