ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi

ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi (https://forumailem.com/)
-   Psikoloji - Sosyoloji (https://forumailem.com/psikoloji-sosyoloji/)
-   -   Nasil Mutlu Olunur, Mutlu Olmak Icin Neler Yapilmalidir? (https://forumailem.com/psikoloji-sosyoloji/9309-nasil-mutlu-olunur-mutlu-olmak-icin-neler-yapilmalidir.html)

CeReN 21.Mayıs.2019 14:38

Nasil Mutlu Olunur, Mutlu Olmak Icin Neler Yapilmalidir?
 
Mutluluk, herkes icin farkli bir anlama gelir. Kimi icin para, kimi icin bir aile, kimi icin ask, kimi icin kariyer, kimi icinse kosulsuz bir arkadasliktir. Yasaminizi gunluk, haftalik, aylik, yillik duzenli davranislarla sekillendirmek mutlu olmak icin onemlidir. Yalniz bu aliskanliklari kazanirken herkesin mutluluk anlayisinin ve bunu basarmanin farkli oldugunu unutulmamalidir.

Gunluk Aliskanliklar
1. Gulumsemek: Mutlu olundugunda gulumsendigi dusunulse bile gulumsemeye bu kadar dar bir acidan bakilmamalidir. Cunku bir kisi gulumsediginde mutlu olsa bile gulumsemek beynin dopamini serbest birakmasina neden olur ve bu da kisiyi mutlu eder. Bu eylem de kisilerin yuzlerinde sahte bir gulumseme ile dolasmasi gerektigi anlamina gelmez. Fakat kisi enerjisini dusuk hissettiginde, sayet gulumserse ve bunu her sabah uygulayacagi bir aliskanlik haline getirerek aynada kendine uygularsa daha mutlu bir kisi olur.
2. Egzersiz yapmak: Egzersiz sadece fiziki saglik icin degildir. Duzenli egzersiz, oz guven ve mutlulugu arttirirken stresi, endise duygularini ve depresyon semptomlarini azaltmaya yardimci olabilir. Hatta bir miktar fiziksel aktivite bir fark yaratabilir. Egzersiz yaparken isin puf noktasi asiriya kacmamaktir, cunku kisi kendini asiri yoracak sekilde egzersiz yaparsa daha sinirli olabilir.
3. Yeterli ve kaliteli uyumak: Modern hayat kisileri daha az uykuya yonlendirirse bile, yeterli uykunun saglik, beyin fonksiyonu ve duygusal refah icin hayati oldugu bilinir. Cogu yetiskin her gece yaklasIk 7 veya 8 saat uykuya ihtiyac duyar. Eger kisi gun icinde sekerleme yapmaya ihtiyac duyuyorsa muhtemelen vucudun bu daha fazla dinlenmeye ihtiyac duydugu anlamina gelir. Daha iyi bir uyku rutini olusturulmasina yardimci olacak birkac ipucu:
• Her gece kac saat uyuduguna ve ne kadar dinlenildigine dikkat edilmelidir.
• Hafta sonlari da dahil olmak uzere her gun ayni saatte uyanmalidir
• Yatmadan onceki saatte sessiz bir zaman olusturulmalidir. Bu saatte banyo yapilmali, kitap okunmali veya rahatlatici bir aktiviteler yapilmalidir. Agir yiyecek ve icecek tuketmekten kacinilmalidir.
• Yatak odasi karanlik, serin ve sessiz olmasi saglanmalidir.
• Iyi bir yatak temininde bulunulmali.
• Sayet sekerleme yapmaya ihtiyac duyuluyorsa 20 dakika ile sinirlandirilmalidir.
Surekli uyumakta sorun yasiyorsa doktora muracaat edilmelidir. Cunku tedavi gerektiren bir uyku bozuklugu soz konusu olabilir.
4. Ruh halini destekleyecek gidalar secmek: Yiyecek secimlerinin genel fiziksel saglik uzerinde bir etkisi oldugunu herkes tarafindan bilinir. Ancak bazi yiyecekler de ruh halini de etkileyebilir. Ornegin:
• Karbonhidratlar kisinin kendini iyi hissetmesini saglayan serotonini hormonu serbest birakir. Yalniz sadece seker ve nisasta gibi basit yuksek karbonhidratli gidalar tuketilmesi kisa enerji dalgalanmalarina sebep olabilir. Bu yuzden sebze, fasulye ve kepekli tahillar gibi karmasIk karbonhidratlari tuketmek daha iyidir.
• Yagsiz et, kumes hayvanlari, baklagiller ve sut urunleri protein bakimindan yuksektir. Bu yiyecekler enerji ve konsantrasyonlari artiran dopamin ve norepinefrin salgilarlar.
• Yuksek oranda islenmis veya derin yagda kizartilmis yiyecekler kisinin kendini uzgun hissetmesine sebep olur. Bu yuzden mumkun oldugunca az tuketilmesi gerekir.
• Gune iyi bir yemek secimi yaparak baslanmalidir. Ornegin, meyveli bazi yogurt yaninda tatli bir kahvaltilik corekle baslanabilir. Bu secim kisinin tatli ihtiyacini tatmin ederken alinan protein sabah ortasinda enerji cokmesinden kacinilmasina yardimci olacaktir.
5. Minnettar olmak: Minnettar olmak ruh halinin yukseltilmesinde buyuk bir adimdir. Ornegin, yapilan iki bolumden olusan bir calismada, minnettarligin duygusunun umut ve mutluluk duygulari uzerinde onemli bir etkisi olabilecegini bulunmustur. Her gune minnettar duygularla baslamak ve gun icerisinde sahip olunanlarin dusunerek minnettar olmak pozitif bir kisi olmayi saglarken buda kisinin mutlu olmasina anlamina gelir.
6. Iltifat etmek: Arastirmalar, sefkatli davranislarda bulunmanin kisinin kendisini daha memnun hissetmesine yardimci olabilecegini gostermektedir. Samimi olarak birine bir iltifatta bulunmak kisinin kendi mutluluguna destek verirken, iltifat edilen kisinin de mutlu olmasini saglar.
7. Derin nefes almak: Kisi kendini gergin, yorgun, omuzlarin da sertlik ve karamsar gibi hissedebilir, herkes zaman zaman bu duyguyu yasamistir ve bu duygu iyi bilinir. Bu durumlarda icgudusel olarak, sakinlesmek icin uzun ve derin nefes almak kisiyi oldukca rahatlatabilir. Ayrica derin nefes alma egzersizleri stresi azaltmaya yardimci olabilir. Kisi stresli ya da karamsar oldugunu hissettiginde asagidaki adimlari takip etmelidir:
• Gozler kapatilarak mutlu bir an veya guzel bir yer hayal etmeye calisilmali.
• Burundan yavas ve derin bir nefes alinmali.
• Agizdan veya burundan yavasca nefes alinmali.
• Kisi kendisini sakin hissetmeye baslayana kadar bu islemi birkac kez tekrarlanmali.
Kisi yavas ve zor nefes almakta zorlaniliyorsa, her soluk alip verme ile kisi icinden 5’e kadar saymayi denemelidir.
8. Mutsuz anlari tanimlamak: Olumlu bir tutuma sahip olmak iyi olmasina ragmen bu tutumunu kotu seyler basina geldiginde sergilemek herkese mahsus bir tutum degildir. Herkesin basina kotu seyler gelebilir ve hayatin bir parcasidir. Kisiler bazi kotu haberler karsisinda, bir hata yaptiginda ya da kendini korkak gibi hissettigi durumlarda mutluymus gibi davranmaya calismamalidir. Kendini yargilamayi birakip mutsuzluk hissini kabul etmelidir. Ardindan, kendisini mutsuz hissettiren olaya odaklanmayi birakarak iyilesmesi icin gerekenleri yapmalidir. Bunu yapmak icin derin nefes egzersizi yapmak, disarida uzun bir yuruyus, biriyle sohbet etmek bu mutsuz ani atlatmasi icin yardimci olabilir. Kimsenin her zaman mutlu olmadigi da unutulmamasi gereken bir durumdur.
9. Gunluk tutmak: Gunluk tutmak, dusunceleri duzenlemek, duygulari analiz etmek ve plan yapmak icin iyi bir yoldur. Ve bunu yaparken edebi bir deha olmak ya da maddi bir kazanc saglamak icin icin bir sey yazacak kadar profesyonelce olmasi da gerekmez. Gunluk tutmak yatmadan once birkac dusunceyi not etmek kadar basit olabilir. Sayet bazi seyleri yaziya dokulmesi kisiyi tedirgin ediyorsa, bitirdiginde her zaman parcalanip atilabilir. Onemli olan icindekileri dokerek rahatlamaktir.
10. Stresi kafaya takmamak: Hayat streslerle doludur ve hepsinden kacinmak imkansizdir ve stresten de kacmaya gerek yoktur. Stanford’un psIkologu Kelly McGonigal, stresin her zaman zararli olmadigini ve stres hakkindaki tutumu degistirebilecegini soylemektedir. Kacinamayacak stresler icin, kisinin kendisine herkesin stresli oldugunu hatirlatmasi gerekir. Cunku her durumun yalniz kisinin kendisine ait oldugunu dusunmek icin hicbir neden yoktur. Bu yuzden stres uzerine dusunmek kisinin kendisini bogucu bir ortama sokmasindan baska bir ise yaramaz.



Haftalik Aliskanliklar
11. Karmasadan kurtulmak icin zaman ayirmak: Karmasa yaratan esyalardan kurtulmak icin en azindan haftada sadece 20 dakika zaman ayirmak muthis etkiler yaratir. Bu yirmi dakika icin bir zamanlayici ayarlamak ve evin karmasa yaratan bir bolumunu toparlamak icin secilebilir. Secilen alan 15 dakikada toparlanmaya calisilir ve son bes dakikada kisa bir yuruyus yapilarak bu zaman tamamlanabilir. Mesela karisIk bir dolabin veya cekmecesini toparlanmasinda kullanilmayanlar fazlaliklar kaldirilarak sadelestirme yapmak kisilerin ruh haline de iyi gelen bir durumdur.
12. Arkadaslarla vakit gecirmek: Insanlar sosyal varliklardir ve yakin arkadaslara sahip olmak onlarin daha mutlu olmasini saglar. Ozlem duyulan arkadaslarla bulusmak vakit gecirmek ya da telefonlasip uzun sohbetler etmek olumlu bir ruh hali icin onemlidir. Yetiskinlikte, yeni arkadaslar edinmenin imkansiz oldugunu hissedilebilir ve onemli olan kac arkadasin olmasi demek degildir. Onemli olan kisi icin onemli olacak iliskilere sahip arkadas sahibi olmaktir. Yeni arkadaslar edinmek icin yerel bir gonullu grubuna katilmak, ya da hobi dersleri veren bir kursa katilmak arkadas edinme de etkin yollardan biridir. Ayrica arkadaslik sadece insanlarla sinirli olmak zorunda degildir. Evcil hayvanlarla arkadasliklar kurmak, coklu arastirmalara gore benzer faydalar sunabilir.
13. Yeni haftayi planlamak: Eger bir kisi sinirlendigini hissettiginde her haftanin sonunda yeni hafta ile ilgili temel bir liste hazirlamayi deneyebilir. Yapilan plana bagli kalinamayacak camasir yikamak, market alisverisi gibi konularda bile plan yapmaya calismak is yerindeki projelerin ustesinden gelmek icin yardimci olur zihni sakinlestirir. Bu planlamayi yapmak icin kendini strese sokan suslu puslu bir planlayiciya illa gerek yoktur, yapiskanli not kagitlari ile gorulen yerlere yapistirilan planlamalar da ayni isi gorur niteliktedir.
14. Teknolojiyi saf disi birakmak: En azindan haftada bir gun bir saat, tum elektronik cihazlari kapatarak kendine radyasyonsuz bir alan yaratmak kisinin ruhunun ve zihninin dinlendirmesine yardimci olur. Bu sure icinde kisilerin hosuna giden kitap okumak, meditasyon, yuruyuse cikmak, muzik dinlemek, gibi aktiviteleri yapmasi enerjilerini toparlamalari icin iyi bir firsat yaratir. Ya da yuruyuse cikarak cevrelerindeki guzelliklere dikkat ederek o ani yasamalari alternatif aktivitelerden biri olabilir.
15. Dogaya cikmak: 2016 yili calismalarina gore, yesil alanlarda haftada 30 dakika veya daha fazla zaman gecirmek tansiyon ve depresyonun dusmesine yardimci olabilir. Bu yesil alanlar, mahallenizdeki parklar, kendi arka bahceniz veya cati katindaki minyatur bahce olabilir. Onemli olan herhangi bir yerde doga ve temiz havanin tadini cikarabilmektir. Daha da iyisi, ek yarar icin bu mekanlarda yapilacak egzersizlerdir.
16. Meditasyon yapmak: Kesfetmek icin bircok meditasyon yontemi vardir. Bu meditasyon teknigi hareket, odak, maneviyat veya ucunun birlesimi bir program olabilir. Meditasyon illa karmasIk olmak zorunda degildir. 5 dakika boyunca kisinin kendi dusunceleriyle sessizce oturmasi kadar basit olabilir. Daha once bahsedilen derin nefes egzersizleri bile bir meditasyon bicimi olabilir.
17. Terapi icin yardimi almak: Kisiler karsilastigi engellerle bas etmeyi ogrendigi zaman kesinlikle daha mutlu olurlar. Bir sorunla karsilasildiginda, gecmiste benzer sorunlari yasayanlari dusunmek ve onlarin tecrubelerinden faydalanmak kisiye yardimci olabilir. Fakat kisi eger bu problemi nasil asacagini bilmiyorsa profelyonel bir terapistten yardim almasi da diger alternatiflerden biridir. Terapistler, insanlarin basa cikma becerilerini gelistirmelerine yardimci olmak icin egitilir. Ayrica, bir terapiste terapiye baslanildi diye surekli devam etme zorunlulugu yoktur. Sadece birkac seans bile duygusal olarak kisiye yardimci olacaktir.
18. Kisisel bakim rituelleri olusturmak: Hizli tempolu bir dunyada oz bakimini ihmal etmek kolaydir. Fakat beden yasanilan her olayla ilgili dusunceleri, tutkulari hatta ruhu da tasidigindan dolayi cok yorulur ve ozel bir bakim onun hakkidir. Bazilari icin yorgun stresli bir haftanin sonunda uzun, sicak bir banyoyla bu yorgunlugu atmada yeterli gelirken, bir cilt bakim rutini uygulamak daha etkili bir yol olabilir. Veya en yumusak ve rahat giysileri giyerek bastan sona bir film izlemek icin bir gece ayirmak farkli alternatif yollar arasindadir.
Aylik aliskanliklar
19. Jest yapmak: Kisiler gunluk olarak birine ovgude bulunmanin yararlarini gordukten sonra bunu daha buyuk olcekte bir jest seklinde yapabilirler. Mesela her ayin ucuncu hafta sonu bir arkadasinin cocuklarina bakmak ve onun kendine vakit ayirmasi icin firsat yaratmasini saglamak iyi bir jest olabilir. Ya da cevrenizde olan bir yasliya ayda bir defa eslik ederek disari dolasmaya cikarmak hem onu mutlu ederken kisinin de ruhuna iyi gelir ve mutlu eder.
20. Disarida vakit gecirmek: En azindan ayda bir defa en sevilen restorana gitmek veya kisa bir yolculuga cikmak gibi etkinliklerde bulunmak mutlu olmanin yollarindan biridir. Eger bu etkinlikleri yaparken kisiye eslik edecek biri olmasa bile gidecegi yerlerde yeni insanlarla tanisma arkadas olma firsati oldugu da unutulmasin.
21. Hedefler listesi olusturmak: Her ayin basinda, kucuk bir kagit parcasi uzerine veya telefona mutlu anilarin veya dort gozle beklenilen seylerin kisa bir listesini yapmak motive edici bir harekettir. Kisinin kendisini hayal ettigi bir yolculugu beklerken dusunmesi kotu anlarda bile morali duzeltmek icin etkili bir yontemdir. Kisinin hayata karsi motivasyonu artirarak mutlu olmasini saglayan bir durumdur.
Yillik aliskanliklar
22. Bir yillik ruh halini gozden gecirmek: Yeni bir yilin baslangici, kisilerin hayatlarinin bir envanterini cikardiklari ve uzerinde dusundukleri anlardir. Hemen hemen herkes bu donemde gecmis yilda nasil oldugu, neler yaptigi, bir onceki yila gore nerede oldugunu sorgularlar. Ancak, bu durumda kisi kendini verecegi cevaplarda cok sert bir sekilde yargilamadan kacinmalidir. Eger bu envanter sonucunda kisi ruh halinin gecen yil boyunca fazla gelismedigini tespit ederse, doktordan randevu almayi veya bir terapistle konusmayi dusunebilir. Cunku depresyonla ya da ruh halini etkileyen bir fiziksel durumla karsi karsiya olabilir.
23. Hedefleri yeniden degerlendirmek: Insanlar degisir, bu yuzden kisiler nereye gittigini ve hala gitmek istedigi yerde olup olmadigini dusunmesi gerekir. Bunu dusunurken eger hedefe varilmadiysa utanilacak bir sey yoktur. Bu hedefler kagit uzerinde kulaga hos gelseler bile, artik kisiye hizmet etmeyen hedeflerdir ve bu hedeflerden kurtulmasi ve yenileri ile degistirmesi gerekir.
24. Vucuduna iyi bakmak: Insan genel sagliginda fiziksel ve zihinsel sagligi bir butun olarak degerlendirmek gerekir. Kisisel mutlu olmaya calisirken gelistirecegi aliskanliklarda vucudunu da korumak icin rutin doktor kontrolleri yaptirmalidir. Fiziki saglik ile edinilmesi gereken rutinlerden bazilari asagidaki gibidir;
• Yillik bir fizik tedavi icin birinci basamak hekime gorunmek
• Herhangi bir kronik saglik kosuluna dikkat etmek ve uzmanlarin tavsiyelerine uymak
• Duzenli olarak dis hekimine gorunmek
• Duzenli olarak goz doktoruna gorunmek
25. Kin duygusundan arinmak: Kin duygusundan arinmak genellikle soylenenden daha kolaydir. Fakat bunu kolaylastiran puf nokta, unutulacak kin duygusunun karsidaki kisi icin degil kisinin kendi icin yaptigini bilmesidir. Bazen affetmek veya kin duygusunu silmek, baskalarina karsi sefkatten cok oz-bakimla ilgilidir. Bunun bir uzlasma olmasi gerekmez. Sadece iliskinin sonlandirilmasi ve kin duymaya devam etmemek yeterlidir.


Forum Saati: 09:52. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

TURKNT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE HİZMETLERİ