ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi

ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi (https://forumailem.com/)
-   Kadın Sağlığı (https://forumailem.com/kadin-sagligi/)
-   -   Cinsel sorununuzu pelvik kasları egzersizleriyle yenin (https://forumailem.com/kadin-sagligi/8006-cinsel-sorununuzu-pelvik-kaslari-egzersizleriyle-yenin.html)

LeyNa 08.Şubat.2016 23:54

Cinsel sorununuzu pelvik kasları egzersizleriyle yenin
 
Cinsel sorununuzu pelvik kasları egzersizleriyle yenin

Her 3 kadından biri kabızlık, prolapsus(makat sarkması), idrar kaçırma ve cinsel sorunlara yol açan pelvik taban sorunu yaşıyor. Son zamanlarda spora büyük önem verilmesine rağmen pelvik kasları egzersizine ilgi gösterilmiyor. Haberimizde pelvik kasları egzersizleriyle ilgili haberi okuyabilirsiniz. Pelvik tabandaki pubokoksijus (PC) kaslarını sıkan, esneten ve bırakan kas yapıcı egzersizlerdir. PC kasları anüsünüzden üriner büzgen kasınıza uzanır. Pelvik taban kasları iç organlarınızı yerinde tutmaya yardımcı olan bir grup kastır. Vücudunuzu düşünürseniz belinizin etrafında içi boş bir merkezi olan pelvis kemiği bulunur. Pelvik taban kaslarınız boşlukta, pelvis kemiği merkezinde bir ağ sistemi gibi çalışır ve iç organlarınızla bağırsaklarınızı tutar. Ama pelvik kasları vücudunuzun içindeki organları tutmaktan daha fazlasını yapar. Tıbbi ve cinsel açıdan birçok önemli işlev sunarlar. Erkekler için, özellikle ileri yaştaki veya zayıf kas tonusu olan erkekler için idrar ve dışkı tutamama büyük bir sorundur. Birçok erkek bir öksürük, hapşırık veya kahkahadan sonra sızıntıyla, gecelik kazalarla veya bağırsak hareketlerini kontrol etme zorluğuyla mücadele eder. Kegel egzersizlerinin gelişen mesane kontrolüyle de bağlantısı vardır. Pelvik kasları egzersizleri erkek prostat zorluklarının, örneğin prostat iltihabı ve iyi huylu prostat hiperplazisi tedavisinde de kullanılır.
İdrar ve dışkı tutamama yararlarına ek olarak, gebelik veya sezaryen geçirmiş kadınlar da Pelvik kasları egzersizlerinin vajinal ve pelvik kas tonuslarını geliştirmede büyük yardımları olduğunu keşfetmişlerdir. Pelvik egzersizleri, rahim gibi organlar hareket ettiğinde veya yerinden çıktığında meydana gelen pelvik sarkmayı önlemeye yardımcı olan güçlü pelvik kasları üretebilir.
Güçlü Pelvik kaslarına sahip olmanın ve Kegel egzersizleri yapmanın erkekler için cinsel sağlık yararları da vardır. Çalışmalar Pelvik egzersizlerinin ereksiyonunuzun, kan dolaşımınızın kuvvetini artırdığını göstermiştir ve bu egzersizler, yıllardır sertleşme bozukluğu sorunlarında standart bir teknik olarak kullanılmaktadır. Kegel egzersizlerinin erken boşalma sorunu yaşayan erkeklerde etkili olduğu çalışmalarda gösterilmiştir.
Kadınlar için, güçlü pelvik kasları daha şiddetli, daha sık ve daha kuvvetli orgazmlarla ilişkilendirilmiştir. Boşalabilen bazı kadınlarda Pelvik kasları egzersizleri boşalmanın kuvvetini ve şiddetini de artırabilir. Kegel egzersizleri vajinal kas tonusunu kuvvetlendirir ve daha dar vajina kanalı yaratmaya yardımcı olur. Bu, kadının zevkini artırmaya yardımcı olabilir çünkü vajina çevresini tam olarak hisseder. Ayrıca, daha dar bir vajina, penis içerideyken erkeğin zevkini de artırabilir.
Pelvik kaslarınızın nasıl sıkılıp bırakılacağını öğrenmek kolaydır. Öğrenmenin en yaygın yöntemi, idrarınızı yaparken idrar akışını kesmektir. Bu kasları tespit etmenin başka bir yolu, idrar yapmayı bitirdiğinizde son idrar damlalarını sıkarak çıkarmaktır. İyi bir pelvik kasları egzersizi sadece PC kasını sıkar. Kaba etler, kasıklar ve karın gibi başka kasların esnemesi yer almamalıdır. Olayın esasını kavradığınızda penisinizi ve anüs büzgen kasınızı ayrı ayrı veya ayrı zamanlarda sıkıp bırakmayı öğreneceksiniz. Daha ileri kas gelişimi için, erekte penisinizin üstüme hafif bir havlu koyup penisinizi sıkarak havluyu "kaldırabilirsiniz".
Kegel egzersizlerini yapmanın iyi bir rejimi günde üç egzersizdir: sabah, öğle, akşam. Her egzersizde 15 tekrarlı 3 set yaparak başlayabilirsiniz. Tekrar değişebilir ve kendi rutinlerinizi oluşturmak pekâlâ mümkündür. Birkaç örnek: Bir tekrar sık/bırak olabilir, 3 saniye sıkmak bir tekrar olabilir, kısa bir büzme ve uzun sıkma bir tekrar olabilir, sıkışınızı uzun süre mesela 30 saniye tutmak bir tekrar olabilir. Egzersizlerinizi giyinikken, reklam aralarında, işte veya yatakta yapabilirsiniz. Bazı çiftler Kegel egzersizlerini birlikte yaparlar.
Uygulamaya başlayın. Pelvik kaslarınızı güçlendirin. Bütün olumlu tıbbi ve cinsel sağlık yararlarıyla birlikte herkes günlük Kegel egzersizlerini yapmadır. Fakat egzersizler gereğinden fazla yapıldığı takdirde erkeklerin testosteron seviyelerinde düşüşler gözleniyor, bu durum da cinsel isteği azaltıyor.
KADINLAR İÇİN PELVİK KASLARI EGZERSİZLERİ (KEGEL EGZERSİZİ)
Pelvik taban kaslarınızın bugüne kadar farkına varmamış olabilirsiniz. Fakat düzenli egzersizle güçlenen bu kaslar size şaşırtıcı cinsel faydalar sağlayacak... Pelvik taban kaslarının yeri: Başlamadan önce bu kasların tam olarak nerede olduğunu anlamamız gerekiyor. Küçük tuvaletinizi yaparken, istediğiniz zaman durabilmenizi sağlayan kaslar pelvik taban kaslarıdır.
Nasıl yapılır?
İki tip egzersiz bulunuyor. 'Yavaş kegel'ler' kaslarınızı güçlendirmenize ve bu kaslarınıza hükmetme sürenizin artmasına yardımcı olur. İkinci grup 'hızlı kegel'ler' ise öksürdüğünüz ya da hapşırdığınızda pelvik taban kaslarınızın gerilme hızını artırır.
Yavaş kegel'ler:
Yavaş egzersiz için yere ya da yatağınıza uzanın. Nefes alın. Nefesinizi verirken pelvik taban kaslarınızı yavaşça sıkın. Beş saniye bu şekilde durun, sonra düzenli nefes almaya devam edin. Zamanla bu sayıyı ona çıkarabilirsiniz. Pelvik kaslarınızı çok sıkmamaya özen göstermelisiniz çünkü bu başka kaslarınızı etkileyebilir. Egzersizleri sabah ve akşam olarak 4-5 kez yapmaya çalışıp, sonunda 10 tekrara çıkarabilirsiniz.
Vajinal kaslar (PC kasları) nerededir?
Pubococcygeus (pubokoksigeus) kasları kadınlarda leğen kemiği içinde vajinal ve anal bölgeyi sarmakta olup "8 rakamı"na benzer bir görünüme sahiptir. 8 rakamının üst kısmı daha geniş olup vajinal kanalı, alt kısmı daha dar olup anüs ve anal kanalı sarmaktadır. Her bir halkanın ucu iskelet sistemine bağlıdır.
Bu şekilde pelvik taban kasları, karın ve leğen kemiği içinde yer alan organları korumak ve tutmak amacıyla pelvis tabanını çember şeklinde bir ağ gibi örüp desteklemektedir.
Pelvik kasları ne işe yarar?
Kadınlarda vajinal kaslar:
Cinsel ilişkide ve orgazm olma fonksiyonunda,
Normal doğumda,
İdrar yapma (üriner) fonksiyonda,
Dışkılama (defekasyon) işlevinde önemli işlevlere sahiptir.
Pelvik taban kaslarını çalıştırmaya ve güçlendirmeye yönelik egzersizlere "kegel egzersizleri" adı verilir.
Kegel egzersizleri ilk defa 1948 yılında Dr. Arnold Kegel tarafından tanımlandığı için bu adı almıştır. Kegel eksersizlerindeki amaç pelvis tabanındaki "sıkıp bırakma" şeklindeki eksersizlerle vajinal kasları güçlendirmektir.
Kegel eksersizleri neden önemlidir?
Fitness (vücut geliştirme) çalışan bir sporcu nasıl vücudunun belli bölgedeki kaslarını güçlendirebilmekte ve ağırlık kaldırma kapasitesi artmaktaysa, kegel eksersizlerini yaparak vajina kaslarını güçlendiren bir kadının da cinsel ve genito-üriner fonksiyonları iyileşmekte ve kadınlar yaşlanma ile ortaya çıkacak jinekolojik problemlere karşı kendini korumaktadır.
Vaginal kasları çalıştırmayı nasıl öğrenebilirsiniz?
Pek çok hasta vaginal kaslarını çalıştırmayı öğrenirken ilk etapta tecrübesizliklerinden ötürü yanlışlıkla uyluk, kalça, bel gibi kaslarını sıkıp bırakmakta ve hareketi doğru bir şekilde yapamamaktadır.
Vajinal kasları çalıştırmayı öğrenmenin doğru ve çok kolay bir yolu vardır;
"Küçük tuvaletiniz geldiğinde tuvalete oturun ve idrarınızı yaparken 3-4 kez idrarınızı tutup bırakın. İşte siz idrarınızı tutup bırakırken kasıp gevşettiğiniz kaslarınız pelvik taban kaslarınızdır. Yani idrarınızı tutarken PC (Pubokoksigeus) kaslarınızı kasmakta, yaparken gevşetmektesiniz. Bu işlemi tuvaletten çıkmadan önce idrarınız bittikten hemen sonra yapmanız hareketi tam olarak belleğinize yerleştirmenize yarayacaktır".
Bu basit egzersiz sayesinde rahatlıkla vajina kaslarınıza hakim olmayı ve tanımayı öğrenmektesiniz.
İdrar tutma ve bırakma yöntemi ile vajinal kaslara hakim olma öğrenildikten sonra kegel egzersizlerini uygulamaya geçilmelidir.
Kegel egsersizleri bundan böyle idrar yapma sırasında sık olarak uygulanılmamalı, tam tersine idrar yokken yapılmalıdır. Aksi takdirde bir takım idrar yolu enfeksiyonları ve sistit problemine zemin hazırlanabilir.
Kegel egsersizi nasıl yapılır?
Vajinal kasları çalıştırmayı ve hakim olmayı (kasıp gevşetmeyi) öğrendikten sonra kegel egsersizlerine geçilmelidir.
"Kegel egzersizlerinde vajinal kaslarınızı daha önce öğrenmiş olduğunuz şekilde kasın, birkaç saniye kasılı olarak bekledikten sonra gevşetin, birkaç saniye gevşek olarak bekledikten sonra yine kasın ve kasılı olarak birkaç saniye bekledikten sonra tekrar bırakın (gevşetin). Bu şekilde egzersize 10-15 kez devam edin. Yapmış olduğunuz hareket "bir set" olarak kabul edilmektedir. Bu hareketi gün içinde 2 veya 3 set olarak yapın."
Egzersizler sırasında normal şekilde nefes alıp vermeniz ve yalnızca PC (Pubokoksigeus) kaslarınıza odaklanmanız önemlidir.
Pelvik kasları egzersizlerinin faydaları nelerdir?
Kegel egzersizlerinin kadınlarda pek çok faydalar vardır. Özetlemek gerekirse kegel egzersizleri;
Kadınlarda idrar kaçırma problemlerinin önlenmesi ve tedavisinde,
Mesane, rahim ve barsak sarkmalarının önlenmesinde,
Hamilelerin normal doğuma hazırlanmasında,
Doğum sonrasında vaginanın eski tonusuna (sıkılığına) ulaşmasının sağlanmasında,
Hem kadın hem erkeklerde cinsel ilişkide hazzın arttırılarak cinsel doyumun sağlanmasında,
Cinsel isteksizlik tedavilerinde,
Orgazm fonksiyonunun sağlanmasında,
Vajinismus ve disparuni (ağrılı cinsel birleşme) tedavilerine destek sağlanmasında faydalı egzersizlerdir.
İdrar kaçırma, cinsel ilişkide haz almama, cinsel isteksizlik, vajinismus veya disparoni gibi bir şikayetiniz varsa öncelikle mutlaka bir jinekolojik değerlendirme gerekir.
Kegel egzersizleri daha çok önleyici ve koruyucu yararlar sağlayan, tek başına uygulanıldıklarında tedavi edici özelliği olmayan, her ne kadar yararlı etkileri olsa da tek başına uygulanıldığında sorunun çözümünü sağlamayan, tedavi edici diğer tıbbi ve cerrahi işlemlere destek sağlayıcı ek yöntemler arasındadır.
Örneğin idrar torbası ileri derecede sarkmış yani "sistosel" sorunu olduğundan dolayı idrar kaçıran bir kadında sistosel ameliyatı, vajinası genişlemiş ve bu nedenden ötürü partneri ile ilişkide haz alamayan bir kadında vajina daraltıcı ameliyat (vajinoplasti) haricinde çözüm bulunmamaktadır.


Forum Saati: 17:58. Zaman dilimi GMT +1 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

TURKNT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE HİZMETLERİ