ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  sohbet

 


Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu aç Cevapla
LinkBack Seçenekler Arama
Okunmamış 4 Gün önce   #1 (permalink)

Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
@zeus_06 
İrmik helvası nasıl yapılır






İrmik helvası yapmak için temelde ihtiyacınız olan malzemeler irmik, süt ve şeker. Ancak bu malzemelere bazı ufak tefek ilavelerle irmik helvasını yiyenleri şaşırtacak bir görüntüye ulaştırmanız oldukça kolay.

Yeni başlayanlar için göz korkutmadan klasik bir irmik helvası tarifi ile başlayalım. Yapımının ne kadar kolay olduğunu gördüğünüzde bir sonraki denemek için sabırsızlanıyor olacaksınız.

Klasik İrmik Helvası

Dünyanın en kolay malzeme listesi ile karşı karşıyasınız.

Malzemeler:

1.5 su bardağı irmik
1.5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı süt
125 gram tereyağı
1 paket vanilya
Öncelikle helva yapımına uygun, dibi tutmayan, yapıştırmayan bir tencere seçmelisiniz. BU tercihen her evde bulunan teflon bir tencere olabileceği gibi seramik bir tencere de olabilir. Son zamanların tercih edilen ürünlerinden bir olan granit tencerelerden de kullanabilirsiniz. Yapacağınız ilk şey tencereyi ocağa alıp tereyağını kısık ateşte eritmeye başlamak. Yağ bir kenarda erirken siz de başka bir tencerede sütü ısıtmaya başlayabilirsiniz. Sadece süt kullanmak istemezseniz bu ölçüyü yarı yarıya azaltıp, azalttığınız miktar kadar su ekleyebilirsiniz ancak yalnızca süt kullanarak çok daha lezzetli bir tat elde ediyor olacaksınız.

Tereyağı eridikten sonra 1.5 su bardağı irmiği tencereye alıp orta ateşte kavurmaya başlayın. Ateşi kuvvetli tutarsanız irmikler yanabilir ve hoş olmayan bir koku ve renk alırlar. Bu yüzden olabildiğince az ateşte ve sabırla kavurmanız gerekiyor. İrmik taneleri altın sarısı bir renk aldığında kavurma işlemini bitirdiğiniz anlamına geliyor. Bu arada kaynayan süte 1.5 su bardağı şeker ve bir paket vanilyayı ilave ettikten sonra sıcak olan bu şerbeti yava yavaş ve sürekli karıştırarak kavurduğunuz irmiklerle buluşturun. İrmik ve şerbet bir araya geldikten sonra birkaç dakika daha kavurup tencerenin kapağını kapatarak dinlenmeye alın. Hafif ılındıktan sonra bir kaşık yardımıyla şekil vererek servise hazırlayabilirsiniz.

Süt Reçeli (Dulce de Leche) ile İrmik Helvası

Klasik irmik helvasını yaptınız ve daha farklı bir tarif mi denemek istiyorsunuz? Elinizde bir yerlerden aldığınız bir kavanoz süt reçeli var ve ne zamandır bunu nasıl tüketeceğinizi mi düşünüyorsunuz? O halde o nefis süt reçeli ile nefis bir irmik helvası yapmanın zamanı geldi demektedir.

Malzemeler:

500 gram süt reçeli
1.5 su bardağı irmik
125 gram tereyağı
1.5 su bardağı su
Öncelikle bir tencereye 1.5 su bardağı kaynamış su ve süt reçelini alıp kısık ateşte ısıtmaya başlıyoruz. Bir önceki tarifte kullandığımız yapışmayan, dibi tutmayan tencereyle yolumuza devam edebiliriz. Yine tereyağını orta ateşte yakmadan eritiyoruz. Eriyen yağ ve irmikleri birleştirdikten sonra ağır ağır irmiklerimizi kavurmaya başlıyoruz. İrmikler altın sarısı bir renk aldığında kavurma işleminin sonuna geliyoruz. Sıra irmiklerle süt reçeli şerbetini buluşturmaya geldi. Şerbeti yavaş yavaş irmiklerin üzerine döküyoruz ve bir yandan da karıştırmaya devam ediyoruz. Burada klasik tariften farklı olarak şerbet ve irmikleri sürekli karıştırarak pişirmiyoruz. İlk buluşma anından sonra güzelce karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyor ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Toplam pişirme süremiz 10-15 dakika olacak ve birkaç dakikada bir kapağı kaldırıp hafifçe karıştırdıktan sonra pişirmeye devam edeceğiz. Pişme süresinin sonuna geldiğimizde üzerine temiz bir bez örterek dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlenme süresinin sonunda yine kaşıkla şekil verip servise hazır hale getiriyoruz.

Portakallı İrmik Helvası

Hazır kış aylarındayken bol bol tükettiğimiz portakalı kullanarak mis kokulu bir irmik helvası yapabiliriz. Bunun için ihtiyacımız olan tek farklı şey 2 adet portakal.

Malzemeler :

125 gram tereyağı
1.5 su bardağı irmik
1.5 su bardağı toz şeker
2 adet portakalın suyu
1 adet portakalın kabuklarının rendesi
3 su bardağı süt
Her zaman olduğu gibi sütü ısınmak üzere tencereye alıyoruz ve içerisine 1.5 su bardağı toz şekeri ekliyoruz. Süt bir kenarda ısınırken tereyağını tencereye alıp yakmadan erittikten sonra 2 adet portakalın kabuklarını rendeleyip tereyağın içine ekliyoruz. Portakal kabuğunu rendelerken acı bir tat vermemesi için beyaz kısımlarını rendelememeye özen gösteriyoruz. Bir dakika kadar kavrulan portakal kabuklarıyla irmikleri buluşturuyor ve irmikler güzelce renk alana kadar kısık ateşte kavuruyoruz. İrmikler kavrulduktan sonra kabuklarını kullandığımız iki adet portakalın suyunu ilave edip karıştırıyoruz ve kaynayan sütü yavaşça ilave ederek karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 5 dakika sonra tencerenin üzerine bir parça kağıt havlu örttükten sonra helvayı demlenmeye alıyoruz. 15-20 dakika demlendikten sonra servise hazır hale geliyor ve afiyetle yiyoruz.

Dil Peynirli İrmik Helvası

Malzemeler :

1.5 su bardağı irmik
125 gram tereyağı
3 su bardağı süt
1 avuç dolmalık fıstık
100 gram dil peyniri
Üzeri için: toz antep fıstığı, toz fındık ya da ufalanmış ceviz

Öncelikle 100 gram dil peynirini tel tel ayıralım. Parçalar ne kadar ince olursa o kadar makbul geçer. Daha sonra 3 su bardağı sütü 1.5 su bardağı toz şeker ile bir tencerede ısıtmaya başlayalım. Süt ısınırken ayrı bir tencerede tereyağını eritip bir avuç dolmalık fıstığı rengini çok koyulaştırmadan hafifçe kavuralım. Kavrulan fıstıkların üzerine irmikleri ilave edip orta kavurmaya devam edelim. İrmikler altın sarısı bir renk aldığında kaynayan süt ile yavaşça buluşturup karıştırmaya devam edelim. Birkaç dakika bu şekilde kavurduktan sonra altını kısıp dil peynirlerini yavaş yavaş ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Tüm dil peynirlerini ilave ettikten sonra birkaç dakika daha karıştırmaya devam edip ocağı kapatalım ve tencerenin üzerine bir parça kağıt havlu serdikten sonra kapağını kapatıp 10 dk. demlenmeye bırakalım ve ılık olarak servis yapalım. Servis esnasında toz antep fıstığı, toz fındık ya da ufalanmış ceviz parçalarıyla süsleyelim.

Sütsüz İrmik Helvası

Elinizde bir miktar irmik var, dolabı karıştırırken bir paket vanilya buldunuz, toz şeker de var ancak süt yok. Bu durumda irmik helvası yapamayacak mısınız? Elbette hayır. Süt kullanmadan da irmik helvası yapabilirsiniz.

Malzemeler:

1.5 su bardağı irmik
3 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
125 gram tereyağ
1 paket vanilya
Öncelikle 3 su bardağı suyu kaynamak üzere bir tencereye alıyoruz. Bu esnada tereyağını erittikten sonra irmiklerle buluşturuyor ve irmikleri güzelce renk alana kadar kavuruyoruz. Bu esnada kaynayan suya 1.5 su bardağı toz şeker ekleyerek kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kavrulan irmiklere şerbeti ve vanilyayı ekledikten sonra kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Şerbet ve irmik iyice kaynaştığında ocağın altını kapatıp dinlenmeye alıyoruz. 15-20 dakika dinlendikten sonra irmik helvamız servise hazır.

İrmik helvalarınız için servis önerileri:

Hazırladığınız irmik helvasının daha koyu renkli olmasını istiyorsanız süt ile irmikleri buluşturmadan önce sütün içine 1-2 yemek kaşığı pekmez ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız helvayı iyice ılındıktan sonra bir kâseye alıp ortasını çukurlaştırdıktan sonra bir iki kaşık dondurma ile doldurup üzerine tekrar irmik ile kapattıktan sonra servis edebilirsiniz.

NOT ALINTIDIR: https://www.makaleler.com/irmik-helvasi-nasil-yapilirhttps://www.siyahinci.net/irmik-helvasi-nasil-yapilir/
İrmik helvası yapmak için temelde ihtiyacınız olan malzemeler irmik, süt ve şeker. Ancak bu malzemelere bazı ufak tefek ilavelerle irmik helvasını yiyenleri şaşırtacak bir görüntüye ulaştırmanız oldukça kolay.

Yeni başlayanlar için göz korkutmadan klasik bir irmik helvası tarifi ile başlayalım. Yapımının ne kadar kolay olduğunu gördüğünüzde bir sonraki denemek için sabırsızlanıyor olacaksınız.

Klasik İrmik Helvası

Dünyanın en kolay malzeme listesi ile karşı karşıyasınız.

Malzemeler:

1.5 su bardağı irmik
1.5 su bardağı toz şeker
3 su bardağı süt
125 gram tereyağı
1 paket vanilya
Öncelikle helva yapımına uygun, dibi tutmayan, yapıştırmayan bir tencere seçmelisiniz. BU tercihen her evde bulunan teflon bir tencere olabileceği gibi seramik bir tencere de olabilir. Son zamanların tercih edilen ürünlerinden bir olan granit tencerelerden de kullanabilirsiniz. Yapacağınız ilk şey tencereyi ocağa alıp tereyağını kısık ateşte eritmeye başlamak. Yağ bir kenarda erirken siz de başka bir tencerede sütü ısıtmaya başlayabilirsiniz. Sadece süt kullanmak istemezseniz bu ölçüyü yarı yarıya azaltıp, azalttığınız miktar kadar su ekleyebilirsiniz ancak yalnızca süt kullanarak çok daha lezzetli bir tat elde ediyor olacaksınız.

Tereyağı eridikten sonra 1.5 su bardağı irmiği tencereye alıp orta ateşte kavurmaya başlayın. Ateşi kuvvetli tutarsanız irmikler yanabilir ve hoş olmayan bir koku ve renk alırlar. Bu yüzden olabildiğince az ateşte ve sabırla kavurmanız gerekiyor. İrmik taneleri altın sarısı bir renk aldığında kavurma işlemini bitirdiğiniz anlamına geliyor. Bu arada kaynayan süte 1.5 su bardağı şeker ve bir paket vanilyayı ilave ettikten sonra sıcak olan bu şerbeti yava yavaş ve sürekli karıştırarak kavurduğunuz irmiklerle buluşturun. İrmik ve şerbet bir araya geldikten sonra birkaç dakika daha kavurup tencerenin kapağını kapatarak dinlenmeye alın. Hafif ılındıktan sonra bir kaşık yardımıyla şekil vererek servise hazırlayabilirsiniz.

Süt Reçeli (Dulce de Leche) ile İrmik Helvası

Klasik irmik helvasını yaptınız ve daha farklı bir tarif mi denemek istiyorsunuz? Elinizde bir yerlerden aldığınız bir kavanoz süt reçeli var ve ne zamandır bunu nasıl tüketeceğinizi mi düşünüyorsunuz? O halde o nefis süt reçeli ile nefis bir irmik helvası yapmanın zamanı geldi demektedir.

Malzemeler:

500 gram süt reçeli
1.5 su bardağı irmik
125 gram tereyağı
1.5 su bardağı su
Öncelikle bir tencereye 1.5 su bardağı kaynamış su ve süt reçelini alıp kısık ateşte ısıtmaya başlıyoruz. Bir önceki tarifte kullandığımız yapışmayan, dibi tutmayan tencereyle yolumuza devam edebiliriz. Yine tereyağını orta ateşte yakmadan eritiyoruz. Eriyen yağ ve irmikleri birleştirdikten sonra ağır ağır irmiklerimizi kavurmaya başlıyoruz. İrmikler altın sarısı bir renk aldığında kavurma işleminin sonuna geliyoruz. Sıra irmiklerle süt reçeli şerbetini buluşturmaya geldi. Şerbeti yavaş yavaş irmiklerin üzerine döküyoruz ve bir yandan da karıştırmaya devam ediyoruz. Burada klasik tariften farklı olarak şerbet ve irmikleri sürekli karıştırarak pişirmiyoruz. İlk buluşma anından sonra güzelce karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyor ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Toplam pişirme süremiz 10-15 dakika olacak ve birkaç dakikada bir kapağı kaldırıp hafifçe karıştırdıktan sonra pişirmeye devam edeceğiz. Pişme süresinin sonuna geldiğimizde üzerine temiz bir bez örterek dinlenmeye bırakıyoruz.

Dinlenme süresinin sonunda yine kaşıkla şekil verip servise hazır hale getiriyoruz.

Portakallı İrmik Helvası

Hazır kış aylarındayken bol bol tükettiğimiz portakalı kullanarak mis kokulu bir irmik helvası yapabiliriz. Bunun için ihtiyacımız olan tek farklı şey 2 adet portakal.

Malzemeler :

125 gram tereyağı
1.5 su bardağı irmik
1.5 su bardağı toz şeker
2 adet portakalın suyu
1 adet portakalın kabuklarının rendesi
3 su bardağı süt
Her zaman olduğu gibi sütü ısınmak üzere tencereye alıyoruz ve içerisine 1.5 su bardağı toz şekeri ekliyoruz. Süt bir kenarda ısınırken tereyağını tencereye alıp yakmadan erittikten sonra 2 adet portakalın kabuklarını rendeleyip tereyağın içine ekliyoruz. Portakal kabuğunu rendelerken acı bir tat vermemesi için beyaz kısımlarını rendelememeye özen gösteriyoruz. Bir dakika kadar kavrulan portakal kabuklarıyla irmikleri buluşturuyor ve irmikler güzelce renk alana kadar kısık ateşte kavuruyoruz. İrmikler kavrulduktan sonra kabuklarını kullandığımız iki adet portakalın suyunu ilave edip karıştırıyoruz ve kaynayan sütü yavaşça ilave ederek karıştırarak kavurmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 5 dakika sonra tencerenin üzerine bir parça kağıt havlu örttükten sonra helvayı demlenmeye alıyoruz. 15-20 dakika demlendikten sonra servise hazır hale geliyor ve afiyetle yiyoruz.

Dil Peynirli İrmik Helvası

Malzemeler :

1.5 su bardağı irmik
125 gram tereyağı
3 su bardağı süt
1 avuç dolmalık fıstık
100 gram dil peyniri
Üzeri için: toz antep fıstığı, toz fındık ya da ufalanmış ceviz

Öncelikle 100 gram dil peynirini tel tel ayıralım. Parçalar ne kadar ince olursa o kadar makbul geçer. Daha sonra 3 su bardağı sütü 1.5 su bardağı toz şeker ile bir tencerede ısıtmaya başlayalım. Süt ısınırken ayrı bir tencerede tereyağını eritip bir avuç dolmalık fıstığı rengini çok koyulaştırmadan hafifçe kavuralım. Kavrulan fıstıkların üzerine irmikleri ilave edip orta kavurmaya devam edelim. İrmikler altın sarısı bir renk aldığında kaynayan süt ile yavaşça buluşturup karıştırmaya devam edelim. Birkaç dakika bu şekilde kavurduktan sonra altını kısıp dil peynirlerini yavaş yavaş ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Tüm dil peynirlerini ilave ettikten sonra birkaç dakika daha karıştırmaya devam edip ocağı kapatalım ve tencerenin üzerine bir parça kağıt havlu serdikten sonra kapağını kapatıp 10 dk. demlenmeye bırakalım ve ılık olarak servis yapalım. Servis esnasında toz antep fıstığı, toz fındık ya da ufalanmış ceviz parçalarıyla süsleyelim.

Sütsüz İrmik Helvası

Elinizde bir miktar irmik var, dolabı karıştırırken bir paket vanilya buldunuz, toz şeker de var ancak süt yok. Bu durumda irmik helvası yapamayacak mısınız? Elbette hayır. Süt kullanmadan da irmik helvası yapabilirsiniz.

Malzemeler:

1.5 su bardağı irmik
3 su bardağı su
1.5 su bardağı toz şeker
125 gram tereyağ
1 paket vanilya
Öncelikle 3 su bardağı suyu kaynamak üzere bir tencereye alıyoruz. Bu esnada tereyağını erittikten sonra irmiklerle buluşturuyor ve irmikleri güzelce renk alana kadar kavuruyoruz. Bu esnada kaynayan suya 1.5 su bardağı toz şeker ekleyerek kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kavrulan irmiklere şerbeti ve vanilyayı ekledikten sonra kısık ateşte karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz. Şerbet ve irmik iyice kaynaştığında ocağın altını kapatıp dinlenmeye alıyoruz. 15-20 dakika dinlendikten sonra irmik helvamız servise hazır.

İrmik helvalarınız için servis önerileri:

Hazırladığınız irmik helvasının daha koyu renkli olmasını istiyorsanız süt ile irmikleri buluşturmadan önce sütün içine 1-2 yemek kaşığı pekmez ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız helvayı iyice ılındıktan sonra bir kâseye alıp ortasını çukurlaştırdıktan sonra bir iki kaşık dondurma ile doldurup üzerine tekrar irmik ile kapattıktan sonra servis edebilirsiniz.

NOT ALINTIDIR: https://www.makaleler.com/irmik-helvasi-nasil-yapilirhttps://www.siyahinci.net/irmik-helvasi-nasil-yapilir/
  Alıntı ile Cevapla

by zeus_06 Son Açilan 5 Konu
Son Konular Forum Konu Sahibi Cevaplar Görüntülenme Son Mesaj
İrmik helvası nasıl yapılır iLkimSohbet Haberler zeus_06  0 17 20-09-2022 18:11
Son Dakika: Fenerbahçe gol makinesine dönüştü! iLkimSohbet Haberler zeus_06  0 11 20-09-2022 18:09
Fenerbahçe ve Jesus, Avrupa’da manşetlerde: iLkimSohbet Haberler zeus_06  0 14 16-09-2022 23:49
son dakika fenerbahçe haberleri iLkimSohbet Haberler zeus_06  0 19 11-09-2022 19:05


IF Reklam
sohbet isami sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler Arama

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-KodlarıKapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık