ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi

ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi (https://www.forumailem.com/)
-   Göz Sağlığı (https://www.forumailem.com/goz-sagligi/)
-   -   Katarakt Ameliyatinin Komplikasyonlari (https://www.forumailem.com/goz-sagligi/9310-katarakt-ameliyatinin-komplikasyonlari.html)

CeReN 21 - 05 - 2019 11:41

Katarakt Ameliyatinin Komplikasyonlari
 
Her yil milyonlarca insan basariyla katarakt ameliyati gecirmektedir ve katarakt ameliyati komplikasyonlari nispeten nadirdir. Katarakt ameliyati komplikasyonlari su sekildedir:
• Arka kapsul opasitesi (PCO)
• Goz ici lens cikigi
• Goz iltihabi
• IsIk hassasligi
• Fotopsi (isigin algilanan flaslari)
• Makuler odem (santral retinanin sismesi)
• Pitozis (sarkik goz kapagi)
• Okuler hipertansiyon (yuksek goz basinci)
Katarakt cerrahisi komplikasyonlari meydana geldiginde, cogu kucuktur ve tibbi olarak veya ek cerrahi ile basarili bir sekilde tedavi edilebilir.

Posterior Kapsul Opasitesi
En sIk gorulen katarakt ameliyati komplikasyonlarindan biri posterior kapsul opasitesidir, posterior kapsul opasifikasyon veya PCO olarak da bilinir. Bazi kisiler PCO’ya ikincil katarakt demesine ragmen, bu gercekten bir katarakt degildir cunku katarakt alindiktan sonra tekrar olusmaz. Katarakt cerrahisinde cerrah, gozun bulanik dogal lensini yani kataragi cikartir ve onu goz ici lensi (GIL) ile degistirir. Bu islem sirasinda, dogal mercegi cevreleyen ince mercek zarin cogu kasitli olarak saglam birakilir. Cogu durumda, lens kapsulu katarakt ameliyatindan sonra temiz kalir. Bununla birlikte, bazi durumlarda, kapsulun arka kismi yani saglam birakilan kisim puslu hale gelir. Bu arka kapsul opaklasmasi, katarakt ameliyati iyilesmesi sirasinda bazende aylar sonra gerceklesebilir.



Posterior Kapsul Opasifikasyonunun Tedavisi
Neyse ki, PCO, YAG lazer kapsulotomi adi verilen bir prosedurle etkili bir sekilde tedavi edilebilir. Islem sirasinda, bulanik kapsulun merkezi bolgesinde bir delik olusturulur ve goruntu hizlica geri yuklenir.
YAG lazer kapsulotomi icin uc adim vardir:
• Goz damlasi, gozbebegini genisletmek icin kullanilir. Bu, goz doktorunun lens kapsulunun tamamini gormesini saglar.
• Lazer, bulanik arka kapsulu, bir kesi yapmadan veya goze dokunmadan gorus hattindan cikarir.
• Iltihaplari onlemek icin islemden sonra ilacli goz damlalari uygulanir.
Bu islem sadece birkac dakika surer ve agrisizdir. Yag lazer kapsulotomisini takiben hemen normal aktivitelere devam edilebilir. Daha sonra bazi kucuk sorunlar yasayabilir fakat bunlar genellikle birkac hafta icinde cozulur. Cogu katarak ameliyati olan kisinin gorusunun bir gunde iyilesebilir sayet, lazer kapsulotomisinden sonra gorus kotulesir veya iyilesmezse hemen doktora danisilmalidir. YAG lazer, bulanik arka kapsulun merkez bolgesini goz ici lensin arkasindan cikardigi icin durum geri donemez. Bu nedenle katarakt ameliyatindan sonra PCO’nun neden oldugu gorme kaybini kalici olarak ortadan kaldirmak icin sadece bir lazer tedavisi gerekir.

YAG Lazer Kapsulotomi Riskleri
Bir YAG lazer kapsulotomisinin komplikasyonlari nadirdir. Bununla birlikte, prosedur retina dekolmani riskini bir dereceye kadar artirabilir. Yapilan arastirma, katarakt ameliyati komplikasyonunun yaklasIk yuzde 1 olmasi nedeniyle retinanin riskini gostermektedir. Bir katarakt ameliyati YAG lazer kapsulotomi ile takip edilirse bu risk yuzde 2’ye cikmaktadir.
Cikik goz lensi: Bir baska potansiyel katarakt ameliyati komplikasyonu cikik bir goz ici lensidir (IOL). Cift gormede dahil olmak uzere gorme sorunlarina neden olabilir. GIL dislokasyonlari nadirdir, ancak ortaya cikarsa katarakt cerrahi genellikle cerrahi olarak yeniden yerlestirebilir. Bazi durumlarda, implantin yerine oturmasi icin yerine dikilmesi gerekir, aksi takdirde cikarilabilir ve farkli bir IOL ile degistirilebilir.

Diger Katarakt Ameliyati Komplikasyonlari
Diger potansiyel katarakt ameliyati komplikasyonlari iltihaptan tahrip edici gorme kaybina kadar uzanabilir. Ciddi gorme kaybi riski cok nadirdir ve goz icinde enfeksiyon veya kanama olusabilir. Bazi katarakt cerrahisi komplikasyonlari islemden uzun bir sure sonra ortaya cikar. Ornegin, ayrilan bir retina, tamamen basarili bir katarakt prosedurunden aylar veya yillar sonra ortaya cikabilir. Katarakt ameliyatindan sonra herhangi bir zamanda aniden yuzen veya isIk parlamalari yani retina dekolmani belirtileri gormeye baslanirsa hemen goz doktora danisilmalidir.
Diger potansiyel katarakt ameliyati komplikasyonlari sunlardir:
• Korneanin veya retinanin sismesi
• Gozde artan basinc (okuler hipertansiyon).
• Sarkik goz kapagi (ptoz).
Katarakt ameliyatindan sonra bu veya diger olagan disi semptomlari fark edilirse, degerlendirme ve tedavi icin goz doktoruna tekrar mugracat edilmelidir.

Katarakt Ameliyati Sonrasi Gorme Sorunlari
Katarakt ameliyatindan sonra gunes isigina karsi hassasiyetle ilgili herhangi bir sorun yasaiyorsa, genellikle UV isinlarina otomatik olarak koyulasan fotokromik lensli gozlukler rahatlama saglayabilir. Ayrica, cerrahi sonrasi reziduel refraktif hata ve presbiyopi icin, anti-yansitici kaplamali progresif lensler, gece surusu ve okuma gibi aktiviteler icin gorusu keskinlestirir. Katarakt ameliyati sonrasi gorusu duzelmeyen kisiler, yasa bagli makuler dejenerasyon, diyabetik retinopati ve diger goz kosullari gibi altta yatan goz bozukluklarina sahiptir. Katarakt ameliyatindan sonra goz sagligini ve gorme seviyesini izlemek icin rutin goz muayeneleri cok onemlidir.


Forum Saati: 23:33. Zaman dilimi GMT +1 olarak ayarlanmıştır.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

TURKNT BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE HİZMETLERİ