ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12.Mayıs.2016   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Milli varlığa düşman cemiyetler


Türkler ve Müslümanlar tarafından kurulan bu cemiyetler açık yada gizli bir şekilde İngiltere desteğinde hareket etmişlerdir. Yabancı bir devletin desteğini alarak saltanat ve halifeye bağlı kalmak bu cemiyetlerin amaçlarındandır. Zamanla Hürriyet ve İtilaf Fırkası altında toplanan bu cemiyetler Milli mücadele ruhuna ters düşmüşlerdir.

Hürriyet ve İtilaf fırkası: 1919 yılının Ocak ayında kurulmuştur.

Sulh ve Selamet-i Osmaniye Cemiyeti: 14 Ocak 1919 yılında Sulh ve Selamet cemiyeti ile Selamet-i Osmaniye Fırkasının birleşmesiyle kurulan bu cemiyet; İstanbul hükümeti tarafından desteklenmiş ve Meşrutiyet esasını benimsemişlerdir. Devletin kurtuluşunun hilafet ve saltanata bağlı kalmakla olabileceğini savunmuşlardır.

Teali-i İslam Cemiyeti: 19 Şubat 1919 yılında kurulan bu cemiyet; hilafet ve ümmetçilik esaslarını benimseyen, ülkenin kurtuluşunun İslam dinine yönelmek ve İslam birliği sağlamakla olabileceğini benimsemişlerdir.

Kürt Teali Cemiyeti: 1919 yılının Mayıs ayında kurulan bu cemiyet; Wilson ilkelerine dayanarak bağımsız bir devlet kurmayı düşünen, Doğu ve Güneydoğu’da faaliyet gösteren bir cemiyettir. İngiltere tarafından desteklenmiştir.

İngiliz Muhipleri Cemiyeti: 20 Mayıs 1919 da İstanbul'da kurulan bu cemiyet; ülkenin kurtuluşunun İngiliz himayesine girmekle mümkün olacağını düşünen bu cemiyet İngiltere ve İstanbul hükümeti tarafından desteklenmiştir. Bu cemiyeti amacı ülkede karışıklıklar çıkararak milli bilinci bozmak ve işgalci güçlerin işlerini kolaylaştırmaktır.

Wilson Prensipleri Cemiyeti: 14 Ocak 1919 yılında kurulan bu cemiyet kurtuluşun Amerikan mandasına girmek olduğunu savunmuşlardır.

Trabzon ve Havalisi Adem-i Merkeziyet Cemiyeti: 1919 yılının Ocak ayında kurulmuş ve 28 Eylül 1919 yılında Hürriyet ve itilaf cemiyetine katılmıştır.

Nigehban Cemiyet-i Askeriyesi: 1919 yılının Ocak ayında kurulan bu cemiyet Hürriyet ve İtilaf Fırkası ile hareket etmiştir.

Lazistan Selamet-i Milliye Cemiyeti: 23 Nisan 1919 yılında Gürcülerin çıkarlarına hizmet eden para ile tutulmuş insanlardan oluşmaktadır.

Osmanlı İla-yi Vatan Cemiyeti: 19 Kasım 1919 yılında kurulan bu cemiyet; padişah taraftarıdır ve Müdafaa-i Hukuk cemiyetlerinin karşısında yer almıştır.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Seçenekler Arama
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Verip Pişman Olmaktansa, Vermeyip Düşman Olmak Yeğdir Atasözünün Anlamı Sare Atasözleri ve Anlamları 0 15.Eylül.2015 11:54
Düşman ile ilgili Atasözleri Muhtar Atasözleri ve Anlamları 0 18.Temmuz.2014 03:23