ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi

ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi (https://forumailem.com/)
-   Erkek Sađlýđý (https://forumailem.com/erkek-sagligi/)
-   -   Erkeklerde Depresyon (https://forumailem.com/erkek-sagligi/9306-erkeklerde-depresyon.html)

CeReN 21.Mayýs.2019 14:23

Erkeklerde Depresyon
 
Hem erkek hem de kadinlar depresyon yasayabilir, ancak belirti ve bulgular farkli olabilir. Erkeklerin yasadigi depresyon genellikle uzuntulu bir duygu hali ve ofke seklinde kendini gosterebilir ve kadinlara gore agresif duygular gostermek ve madde bagimliligi mesgul olma durumu daha yuksek egilimdedir. Farkli semptomlar nedeniyle erkeklerin tipik olarak kadinlardan daha fazla depresyon hakkinda konusmasi ve tedavi gormesi olasiligi dusuk oldugundan cogu erkekte tani konmamis depresyon olabilir. Asagida erkeklerde gorulen depresyonun duygusal, davranissal ve fiziksel belirtileri ile ilgili bilgiler yer almaktadir:

Erkekler ve Depresyon
Depresyon erkeklerde sIk gorulur. Amerikan PsIkologlar Birligi’ne gore, Amerika BirlesIk Devletleri’nde ki erkeklerin yaklasIk yuzde 9’unun her gun depresyon ya da endise hissi yasadigi ve erkeklerin yuzde 30,6’sinin yasamlari boyunca bir depresyon yasadigi gorulmektedir. Depresyon, bir insanin dusuncelerini, duygularini, bedenini ve davranisini etkileyen bir duygu durum bozuklugudur. Doktorlar depresyonu major depresyon, major depresif bozukluk veya klinik depresyon olarak adlandirabilir.
Depresyon, kadinlarda daha sIk gorulur ve yuzde 10,4’unu etkileyen bir durumdur ve bu erkeklerin yuzde 5,5’ine karsilik gelir. Ancak intihar ile olen erkek sayisi kadin sayisinin dort katidir. Bunun nedenlerinden biri, erkeklerin depresyon tanisi alma ihtimalinin daha dusuk olmasi olabilir. Depresyon intihar icin onemli bir risk faktorudur. Depresyon belirtilerinin kadinlarla erkekler arasinda nasil farkli olabilecegini anlamak onemlidir. Kisilerin kendilerinde ve sevdiklerinde depresyondan haberdar olmalarina yardimci olabilir ve depresyonun taninmasi iyilesmeye dogru atilan ilk adimdir.

Erkeklerde ve Kadinlarda Semptomlar
Bazi depresyon belirtileri kadin ve erkekler icin aynidir. Bu belirtiler su sekildedir:
• Uzgun, gozyasi, dusuk duygu hali, suclu veya bos hissetmek
• Keyifli aktiviteler de zevkini kaybetme
• Istah veya kilo degisIklikleri
• Cok az veya cok fazla uyku
• Tedirgin veya yorgun hissetmek
• Konsantre olmakta gucluk cekmek
Depresyonu olan her birey bu semptomlarin hepsini yasamayabilir. Bazi depresyon semptomlarinin, hormonal, biyokimyasal veya sosyal faktorlere bagli olarak kadinlarin genetik ozelliginden dolayi etkileme olasiligi daha yuksektir.

Erkeklerde Davranissal Isaretler
Davranis depresyon belirtileri kadin ve erkeklerde farkli tezahur edebilir. Ornegin, alkol ve uyusturucu kullanimi, depresyonu olan erkekleri daha sIk etkiler. Kadinlardan ve erkeklerin ofke saldirilari ve risk alma davranislari sergileme olasiliklari kadinlardan daha fazladir. Depresyonu olan erkekler asagidaki davranis degisIkliklerini fark edebilir:
• Daha fazla icmek veya ilac almak
• Aile veya sosyal durumlardan kacinmak
• Uygun molalar vermeden takintili bir sekilde calismak
• Is veya aile sorumluluklarina ayak uydurmakta zorlanmak
• Iliskilerde daha kontrol edici veya kufurlu olmak
• Kumar veya guvenli olmayan seks gibi risk alma davranisinda bulunmak
• Intihara tesebbus etmek
Bir teori, bu davranis degisIkliklerinin, depresyonu maskelemeye calisan ve eril normlar olarak adlandirilan erkeklerin bir sonucu olarak ortaya cikmasidir. Bu depresyonu gizleme girisimi, erkeklerdeki depresyonun artmasina ya da kendi kendini yikici davranislarda bulunmasina neden olabilir. Depresyonu olan erkekler hobilerine ve tutkularina da ilgi duymayabilir veya islerinde basarili olmak icin daha az motive olabilirler. Depresyon bir erkegin cinsel durtusunu de etkileyebilir. Depresyonu olan erkekler seks yapma konusunda daha az ilgi duyabilir ve cinsel performansta sorun yasayabilirler.

Erkeklerde Duygusal Isaretler
Bazi erkekler ruhsal degisIkliklerden ziyade fiziksel semptomlari tartismayi daha kolay bulabilir. Ancak, zihin ve beden arasinda yakin bir baglanti vardir. Onemsiz gorunseler bile tum semptomlari bir doktorla paylasmak cok onemlidir. Depresyon, hem erkegin hem de kadinlarin duygusal durumunu etkileyerek dusuk bir ruh hali yaratir. Depresyonu olan kadinlar bunu uzuntu olarak ifade edebilir, ancak bazi erkekler bu duyguyu dissal olarak ifade etmede rahat olmayabilir. Duygusal hallerinde yapilan degisIklikler bu nedenle baska sekillerde de anlasilabilir. Erkeklerde su erken depresyon belirtileri arasinda bir artis olabilir:
• Ofke
• Husran
• Saldirganlik
• Sinirlilik
Bu farkliliklar, kadin ve erkeklerin duygulari ifade etme seklindeki toplumsal beklentilerden kaynaklaniyor olabilir. Erkeklerin, baskalarinin kendilerini yargilayabilecegi veya elestirebilecegini dusunduklerinde uzuntu gibi belirli duygulari gostermeye daha az istekli olmalari muhtemeldir. Ayrica depresyonu olan erkekler intihar dusunceleri yasayabilirler.

Erkeklerde Fiziksel Isaretler
Depresyon zihinsel bir saglik durumudur, ancak fiziksel semptomlari da vardir. Depresyonu olan erkekler su belirtileri yasayabilirler:
• Bas agrisi
• Goguste sIkilik
• Eklem, uzuv veya sirt agrisi
• Sindirim problemleri
• Yorgunluk
• Cok ya da cok az uyumak
• Huzursuz veya tedirgin hissetmek
• Cok ya da cok az yemek
• Aciklanamayan kilo kaybi
Bu semptomlarin bazilari depresyonun bir kisinin beyin kimyasallari uzerindeki etkisinden dolayi ortaya cikabilir. Depresyon, agri ve ruh halini yoneten beyin habercisi olan serotonin ve norepinefrin duzeylerini degistirir ve paylasilan beyin hucre yollari, depresyon ve agriyi birbirine baglayabilir.

Neden Erkeklerde Depresyon Siklikla Teshis Edilmez?
Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezleri’nden (CDC) 2013-2016 rakamlarina gore, kadinlarin erkeklerden daha buyuk bir depresyon gecirme ihtimalinin neredeyse iki katidir. Bununla birlikte, kadinlardan daha fazla erkegin depresyon bildirmekten kacinmasi muhtemeldir, bu nedenle erkeklerin sayilari daha yuksek olabilir. Bazi tahminlere gore, ABD’de depresyonu olan kisilerin ucte ikisi tani almamistir. Bir doktor ayrica erkeklerde depresyonu yanlis teshis edebilir. Erkeklerin uyumakta zorluk gibi fiziksel belirtileri duygusal degisIkliklerden daha fazla rapor etmesi daha muhtemel olabilir. Sonuc olarak, doktor onlara yanlis tani koyabilir.
Ayrica, kisiler erkeklerde ortak duygusal ya da davranissal depresyon belirtilerini yanlis yorumlayabilirler. Ofkeyi bir depresyon belirtisi yerine bir kisilik ozelligi olarak gorebilirler. Ayrica, bir kisinin risk alma davranisinin veya madde kullaniminin artmasinin nedenlerini de yanlis anlayabilirler. 2013 yilinda yapilan bir calismada, kadin ve erkeklerin depresyona maruz kalma egilimini degistirmek icin olcutler kullanilmistir. Arastirmacilar depresyonun her iki cinsiyet arasinda da esit derecede yaygin oldugunu bulmuslardir. Bunu dogrulamak icin depresyon ve cinsiyet uzerine daha fazla arastirma gereklidir.

Ne Zaman Doktora Gorunmeli?
Duygusal, davranissal veya fiziksel degisIklikleri fark eden herkes depresyon geciriyor olabilir ve bu durumda bir doktora gorunmek cok onemlidir. Doktor, bir kisinin depresyonunun teshisine yardimci olabilir ve kendilerini daha iyi hissetmeleri icin dogru tedaviyi saglayabilir. Depresyonu tedavi edilmeden birakmak, bir kisinin iyiligine zarar verebilir ve depresyon intihar icin risk faktorudur. Bu nedenle, depresyonu olan bir kisinin mumkun olan en kisa surede yardim almasi cok onemlidir.



Tedavi
Depresyonu tedavi etmenin birkac yolu vardir. Herkes tedaviye farkli sekilde yanit verir, ancak bir doktor tedavinin kendi ihtiyaclarina en iyi sekilde cevap verebilecegi konusunda bir kisiyi tavsiye edebilir. Tedavi secenekleri su sekildedir:
• Ilac
• Konusma terapisi
• Bilissel davranisci terapi (CBT)

Basa Cikma Stratejileri
Diger tedavilerin yani sira, bazi yasam tarzi degisIklikleri ve basa cikma stratejileri bir kisinin depresyonu yonetmesine yardimci olabilir. Ornegin:
• Duzenli egzersiz: Disarida kosmak ya da disarida yurumek bile endorfinler uretebilir ve bir kisinin ruh halini kaldirabilir.
• Rutin olusturma: Gunluk bir rutine bagli kalmak her gun biraz daha kolay hissetmenize yardimci olabilir.
• Gorevlerin yikilmasi: Buyuk gorevler yonetilemez oldugunda, onlari daha kucuk gorevlere bolmek yardimci olabilir.
• Yoga, farkindalik veya meditasyon: Bu uygulamalar stresi azaltabilir ve refahi destekleyebilir.
• Arkadaslarla ve aile ile konusmak: Baskalariyla duygulari paylasmak, onlari daha az ezici hissettirebilir.
• Alkolden kacinma: Alkol alimini azaltmak ruh halini iyilestirebilir.

Depresyonda Olan Birine Nasil Yardim Edilir?
Yakin bir erkek arkadas, es veya aile uyesinde depresyon belirtileri fark edilirse, bunu onlarla tartismak cok onemlidir. Depresyon geciren birine, nasil hissettigini sormak mukemmel bir ilk adimdir. Iyi bir dinleyici olmaya calismak onemlidir. Ardindan, doktorlariyla randevu almalarini tesvik edilmelidir. Duygusal olarak nasil hissettigini tartismaktan endise duyarlarsa, onlara fiziksel semptomlar hakkinda konusarak tedaviye baslayabileceklerini hatirlatilmalidir. Bu, diger semptomlar hakkinda daha genis bir tartismaya yol acacaktir. Depresyonu olan birini desteklerken sabirli olmak onemlidir. Bazen erkeklerde davranissal depresyon belirtileri iliski zorluklarina neden olabilir. Sorunlari yargisal olmayan bir sekilde tartismayi denenebilir. Bir iliski danismani insanlarin iletisimini gelistirmelerine yardimci olabilir.

Kimden Yardim Alinabilir?
Depresyonu oldugunu dusunen herkes yardim icin doktora gorunmelidir. Doktor, dogru tedavi gormeleri icin onlari bir akil sagligi uzmanina yonlendirebilir. Intihar dusuncesi nedeniyle guvensiz hisseden herkes saglik kurulundan yardim alabilir. Eger yakin olunan bir kisi intihar dusunuyorsa, bu gormezden gelinmemeli ve bir uzmana acil olarak gorunmesi saglanmalidir.
Erkeklerde depresyon belirtileri kadinlarda depresyon belirtilerinden farkli olabilir. Erkeklerin ofke ve agresif hisleri hissetmeleri ve madde bagimliligi veya riskli davranislarda bulunmalari daha olasidir. Erkeklerde depresyon belirtileri konusunda artan farkindalik, bu kosulu olanlari yardim almak icin guclendirebilir. Depresyon icin yardim aramak esastir ve intihar, erkekler arasinda onlenebilir bir olum nedenidir. Tedavi, bir erkegin ruh sagligini ve duygusal refahini onemli olcude iyilestirebilir.
Klinik depresyon olarak da adlandirilan major depresyon, ciddi ama yonetilebilir bir zihinsel saglik durumudur. Tedavi ile depresyonu olan bir kisi durumunu idare edebilir ve durumu iyilesebilir. Depresyonu olan insanlar tam bir iyilesme icin tedaviye devam etmeleri onemli bir durumdur.


Forum Saati: 19:43. Zaman dilimi GMT +4 olarak ayarlanmýţtýr.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

TURKNT BÝLÝŢÝM TEKNOLOJÝLERÝ VE HÝZMETLERÝ