|
|
| | #1 |
| Çevrimiçi ![]() ![]() ![]() | Antalya'n?n pamu?u kalitesiyle öne ç?k?yor Antalya'da yakla??k 40 bin dekar alanda üretilen pamuk, kalitesiyle öne ç?k?yor. Turizmin yan?nda tar?m kenti de olan Antalya'da, iklim ko?ullar? dolay?s?yla birbirinden farkl? ürünler yeti?tiriliyor. Kentte, çiftçilerin ekim yapt??? ürünler aras?nda pamuk da yer al?yor.Sa?lad??? kazanç dolay?s?yla "beyaz alt?n" olarak nitelendirilen pamukta hasat heyecan? ya?an?yor. Yakla??k 1500 çiftçinin pamuk üretimi yapt??? tarlalarda, hasat dönemi eylül sonunda ba?lad?. Beyaza bürünen tarlalar, adeta görsel ?ölen sunuyor. Antalya Pamuk ve Narenciye Tar?m Sat?? Kooperatifleri Birli?i (ANTB?RL?K), bu y?l da çiftçilerin ürünlerini tarladan al?p, çe?itli a?amalardan geçirdikten sonra sat??a sunuyor. ?l genelinde 1980'li y?llarda 100 bin tonun üzerinde yap?lan pamuk üretimi, 2000'li y?llarda 8 bin tonlara kadar dü?tü. Son dönemde baz? üreticilerin tekrar pamu?a yönelmesiyle üretim yakla??k 17 bin tonlara kadar ç?kt?. Antalya'da 40 bin dekar alanda üretim yap?l?yor Antalya Ticaret Borsas? Ba?kan? Ali Çand?r, AA muhabirine, Antalya'n?n sadece turizmin de?il tar?msal üretimin de güçlü merkezlerinden biri oldu?unu söyledi. Kentte üretimi yap?lan önemli ürünlerden birinin de pamuk oldu?unu belirten Çand?r, pamu?un, tekstil sanayisinden ya? sanayine kadar pek çok sektöre ham madde sa?layan stratejik bir ürün oldu?una dikkati çekti. Türkiye genelinde pamuk ekim alan?n?n yakla??k 4,7 milyon dekar oldu?unu kaydeden Çand?r, "Bir dönem Antalya ekonomisi pamuk üzerine kuruluydu. ?u anda 40 bin dekar alanda üretimimizle Türkiye üretiminin yüzde 2'sini gerçekle?tiriyoruz." dedi. Çand?r, geçen y?l 17 bin ton pamuk üretimi yap?ld???n?, bu y?l da bu civarlarda bir rekolte beklendi?ini belirtti. Özellikle 1980'li ve 1990'l? y?llarda Antalya'n?n pamuk üretimi ve ticaretinde Türkiye'nin önde gelen illerinden biri oldu?unu anlatan Çand?r, o dönemde kentte faaliyet gösteren tekstil fabrikalar?n?n ve ç?rç?r tesislerinin Antalya ekonomisine önemli katk?lar sundu?unu ifade etti. Antalya iklimi kaliteyi art?r?yor Antalya'n?n ikliminden dolay? yeti?tirilen pamuklar?n kaliteli oldu?unu ifade eden Çand?r, "Pamu?u kaliteli ve de?erli yapan lif uzunlu?u ve lif inceli?idir. Antalya iklimi, toprak yap?s? ve en önemlisi de nem faktörü bu bölgede yeti?en pamuklar?n daha kaliteli olmas?na katk? sa?l?yor." diye konu?tu. Bugün pamu?un güçlü konumunu büyük ölçüde kaybetti?ini ancak çiftçilerin modern sulama sistemleri ve verimli tohum çe?itleriyle üretimi sürdürmeye çal??t???n? vurgulayan Çand?r, ?unlar? söyledi: "Pamuk bölgemiz için hem istihdam hem de sanayi aç?s?ndan hala büyük önem ta??yor. Bölgemizde yeti?tirilen pamu?un kalitesinin hem ithallerden hem de Türkiye genelinden daha iyi oldu?u kullan?c?lar taraf?ndan belirtiliyor. Antalya, pamukta küçük bir üretim pay?na sahip görünse de kaliteli ürün yap?s? ve yüksek verimiyle ülke ortalamas?n?n üzerinde bir ba?ar? göstermektedir. Bu yönüyle pamuk, kentimizin tar?msal çe?itlili?ini ve üretim kültürünü simgeleyen önemli bir ürün olmaya devam etmektedir." "Bölgenin pamu?u daha çok tercih ediliyor" Aksu Tar?m ve Orman ?lçe Müdür Vekili ?rfan Taslak da Antalya'daki pamuk üretiminde Aksu'nun önemli potansiyele sahip oldu?unu belirtti. Bahçelerde hummal? bir çal??ma yürütüldü?ünü dile getiren Taslak, may?sta ekilen tohumlar?n yaz döneminde olgunla?t???n? ve eylül sonu itibar?yla hasad?n ba?lad???n? bildirdi. Kendilerinin de sahada olduklar?n? ve ürün verimlili?i konusunda s?k s?k denetim yapt?klar?n? anlatan Taslak, bölgede üretilen pamu?un kaliteli oldu?unu ve al?c?lar taraf?ndan daha fazla tercih edildi?ini söyledi. Aksu'da pamuk üretimi yapan Selahattin Çoban da toplad?klar? pamuklar? ANTB?RL?K depolar?na götürdüklerini ve oradan da Türkiye'nin dört bir yan?na sat??? gerçekle?tirildi?ini ifade etti. Kaynak ; Milliyet |
|
![]() |
| |