ForumAilem
  SohbetYaz
>
+

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 08-10-25, 07:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
'Türk gastronomisi' küresel oyuna hazır


Global GastroEkonomi Zirvesi, "Kesişme Noktası" temasıyla Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) beşinci kez kapılarını açıyor. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD) öncülüğünde bugün düzenlenen zirve, gastronomiyi sadece bir lezzet dünyası olmaktan çıkarıp yenilikçi ekonomilerin, kültürel mirasın ve toplumsal dönüşümün merkezine taşıyan vizyonuyla Türkiye'nin küresel ölçekteki en güçlü fikir platformlarından biri olmaya devam ediyor.

Dev bir ekonomi

TURYİD Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Demirer' "Dünya genelinde gastronomi turizmi 1.1 trilyon dolarlık hacme ulaştı. Yiyecek-içecek hizmetlerinin toplam büyüklüğü 3 trilyon doları aşıyor. Bu dev ekonomi 357 milyon kişiye istihdam sağlıyor; yani dünyadaki her 10 çalışandan biri bu sektörün içinde. Türkiye'de de tablo aynı derecede güçlü; sektör 900 milyar TL'lik büyüklüğe ulaştı ve 2 milyona yakın kişiye iş imkânı sağladı. Yalnızca TURYİD çatısı altındaki 350 markamız, yılda 200 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlıyor. Bu, gastronominin ülkemiz için üretimden istihdama uzanan bir kalkınma modeli haline geldiğini gösteriyor" dedi. Demirer, sektörün geleceği için yapısal adımların önemine de dikkat çekti: "Yalnızca bahşişlerin kayıt dışı kalması nedeniyle yılda 100 milyar TL kayıp yaşanıyor. Bu kaynağın şeffaflaşması, sektörün sürdürülebilir büyümesinin anahtarı. Ayrıca iyi tarım olmadan iyi gastronomi olmaz; üreticiye destek vermeden güçlü mutfaklar kuramayız."

ÜNLÜ iSiMLER KONUŞACAK

Zirvenin Komite Başkanı Ebru Koralı, bu yılki programla ilgili şunları söyledi: "Singapur'dan Michelin yıldızlı şef Ivan Brehm, 'CrossroadsThinking' yaklaşımıyla yemek felsefesini paylaşacak. Eylül Görmüş hafızanın sofralarda nasıl canlandığını anlatacak. Aslıhan Koruyan Sabancı sürdürülebilirliğin gastronomideki yansımalarını, Levon Bağış ve Volkan Narcı ise deniz yaşamı ve mavi ekonomi perspektifini aktaracak. David Mora bağ rotalarıyla turizmin geleceğini yorumlayacak. Bu katkılarla, Global GastroEkonomi Zirvesi'ni ülkemizi geleceğe taşıyacak fikirlerin ve iş birliklerinin üretildiği bir ortak akıl platformu olarak görüyoruz."



Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
 



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık