|
|
| | #1 |
| Çevrimiçi ![]() ![]() ![]() | Yerli yabanc? turist yerel lezzetin pe?inde Duygu Erdo?an / ?STANBUL - Gastronomi turizminin büyüklü?ü dünyada 1 trilyon dolarl?k hacmi a?t?. Öyle ki art?k bir ülkede ad? bile duyulmam?? kasabadaki yerel yeme?i tatmak için seyahatler yap?l?yor.Ba?ta Asya mutfa?? olmak üzere, ABD'nin k?ta içindeki hareketi, Avustralya'n?n yeme içmedeki ba?ar?s? bu bölgelere sadece 'yemek' için bile çok büyük canl?l?k getiriyor.Üstelik gastronomi için gelen turistler, normal turistlere göre 7 kat daha fazla harcama yap?yor. Bu da turizm gelirleri içinde gastronominin pay?n?n sürekli artmas?n? sa?l?yor. Türkiye de son y?llarda gastronomi turizminde atak yap?yor. Ülke tan?t?mlar?n?n yeme-içme ekseninde de yap?lmas?, yerel lezzetlere vurgu yap?lmas?, farkl? ?ehirlerdeki tatlar?n öne ç?kar?lmas? gastronomi turizmine dikkat çekiyor. Türkiye, toplam turizm geliri içinde yüzde 20 seviyesine gelen gastronomi turizmi harcamalar?n? yükseltmeyi hedefliyor.Bu kapsamda gastronomi turizminde öne ç?kan veriler, hedefler ve öneriler ?öyle...'Dünya çap?nda festivaller yapal?m' Gastromi turizminin daha büyük bir ivme kazanmas? için öneriler: ? Zengin bir mutfa?? olan Türkiye'de mutlaka bir gasronomi haritas? ç?kar?lmal?. ? Farkl? ülkelere yönelik gastronomi turlar?yayg?nla?t?r?mal?. ? Yeme-içme festivalleri dünyan?n farkl? ?ehirlerinde oldu?u gibi gelenekselle?enve büyüyen hale getirilmeli. ? ?ehirlerin yöresel lezzet ve el i?ciliklerini tan?t?mlarda özellikle dikkat çekilmeli. ? Turizm meslek liselerinden itibaren gastronomiye yönelik e?itimler de verilmeli. ? Kültürel miras?n önemli bir aya?? olarak da Türkiye nokta at??? baz? tatlar? bilinir hale getirmeli. 200 ülkede tan?t?mda Instagram uygulamas?nda dünyada en çok takipçisi olan ülke turizm tan?t?m hesaplar?ndan olan Go Türkiye üzerinden Türkiye'ye özgü tatlar ve yerel lezzetler de s?kça payla??l?yor. Hesap üzerinden yemek görselleri yan? s?ra, özgün yap?mlar?, kullan?lan yerel malzeme ve ?ehir bilgileri de iletiliyor. Yan? s?ra ünlü ?efler ve ünlü gurme hesaplarda Türk yemekleri ve yap?mlar?na yönelik payla??mlar gerçekle?tiriliyor. Baklava ve kebap gibi yüksek bilinirli?i olan ürünler yan? s?ra mant?, sarma, Türk mezeleri, menemen, kabak dolmas?, ya?lama gibi yerel ve yöreselyemekler ile ürünlerin payla??m?yla yüksek etkile?im al?n?yor. Türkiye Turizm Tan?t?m ve Geli?tirme Ajans? (TGA) düzenledi?i 'Deliciously Türkiye' kampanyalar?yla dünyan?n pek çok ülkesinde gastronomi özelinde reklamlar da veriyor. 200 ülkede yay?mlanan ana reklam kampanyalar? içinde gastronomiye ayr? bir bölüm aç?l?yor. Yap?lan tüm tan?t?m faaliyetleri Türkiye'nin genel turizm sonuçlar?na da do?rudan yans?yor. Ekosistemi büyütüyor Gastronomi turizmi, bir yeme içme seyahatinden çok yerel ve yöresel ürünler, el i?çili?i,co?rafyan?n sundu?u yabani tatlar; tar?m ve hayvanc?l?ktaki geli?melerle kültür sentezini bar?nd?r?yor. Turistler de bu eksende bir aray??ta, ülkelerde buna göre bir yolculu?a ç?k?yor. Özellikle koronavirüs pandemisi ard?ndan de?i?en turizm talepleri ve sosyal medyan?n gücü ile daha fazla ülke, ?ehir hatta k?rsal alan görünür hale geldi.Michelin Rehberi ba?ta olmak üzere 'fine dining' rotalar? da turistlerin seyahatinde belirleyici rol üstleniyor. Türkiye'nin 4 mevsim 81 il genelinde turizm hedefine de önemli desteklerden birini gastronomi etkisi veriyor.Gastronomi turizminin Türkiye için gözde bir turizm çe?idi oldu?una s?kça vurgu yapan Kültür ve Turizm Bakan? Mehmet Ersoy, ülkenin zenginli?i ve yarat?c?l???n? tüm dünya ile bulu?turmak için önemli çal??malar yapt?klar?n? ifade ediyor. Mehmet Ersoy, Michelin Rehberi'nin önemine de de?inerek, "Seyahat kararlar?n? bulacaklar? özgün deneyimler etraf?nda veren ziyaretçi profili, Michelin seçkisine girmi? restoranlar?m?z? deneyimleyerek sektörümüz için önemli bir kaynak yarat?yor. Yerel üreticileri destekleyen bu restoranlar?m?z sayesinde üreticisinden tedarikçisine, hizmet sektöründen ba?lant?l? di?er i? kollar?na hat?r? say?l?r bir ekosistemin büyümesine olanak sa?l?yor" görü?ünü payla??yor. Yüzde 20 pay al?yor Türkiye ?statistik Kurumu (TÜ?K) verilerine göre 2024 y?l?nda Türkiye'ye gelen ziyaretçilerin gerçekle?tirdikleri yeme-içme harcamalar? 11 milyar 729 milyon 360 bin dolar oldu. Yeme-içme harcamalar?n?n toplam turizm geliri içindeki pay? ise yüzde 20'ye yak?n seviyede bulunuyor. Türkiye Seyahat Acentalar? Birli?i'nden (TÜRSAB) aktar?lan bilgiye göre, 'SGK verilerine göre; 2025 y?l?n?n Haziran ay? itibariyle turizm sektöründe istihdam edilen çal??an say?s? 1.637.789 ki?i oldu. Bu say?n?n 909.882'sini ise yeme-içme hizmeti veren i?letmelerde çal??anlar olu?turuyor.' Türkiye'den 3 ?ehir var Türkiye'nin gastronomi alan?ndaki zenginli?i, Birle?mi? Milletler E?itim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yarat?c? Turizm A??'na UNESCO Yarat?c? Turizm A??'na gastronomi alan?nda giren kentlerle de kendisini gösteriyor. UNESCO Yarat?c? Turizm A??'na gastronomi alan?nda Türkiye'den Gaziantep, Hatay ve Afyonkarahisar girmeye hak kazanm??t?. Kültür Yolu'nda özel bölüm Türkiye'nin 20 ?ehrinde çe?itli kültür sanat etkinliklerinin oldu?u Kültür Yolu Festivali ?ehirlerde binlerce insan? bulu?turuyor. Bukapsamda lezzetleriyle öne ç?kan ?ehirlerde 'Gastro' tan?m?yla lezzet ?ölenleri de turistlerle bulu?uyor. GastroKonya, GastroBursa,GastroAntep Kültür Yolu Festivali gibi pek çok etkinlikte yöresel izler ve tatlar bir araya geliyor. Kaynak ; Milliyet |
|
![]() |
| |