ForumAilem
  SohbetYaz

Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12 - 05 - 2025, 07:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
Tarıma 2 yılda 300 milyon dolar yatırım


Afyonkarahisar Merkez ilçesinde hayata geçirilen modern sera, 180 dekar net kapalı alanıyla Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın da jeotermal kaynakla ısıtılan en büyük sera alanları arasında yer alıyor. Alarko Şirketler Topluluğu İcra Kurulu Başkanı Ümit N. Yıldız, 2023 yılında stratejik sektör olarak belirledikleri tarımda ekonomik ve sosyal kalkınmayı destekleyen yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini belirterek şöyle konuştu:

"Tarım alanında seracılıktan niş gübreye, tohum ıslahından gıda sanayiine kadar 360 derece yer alma hedefiyle ilerliyoruz. Tarım grubumuzun amiral şirketi olan Alsera ise 2024 sonunda 1200 dekarı aşan örtü altı işletme büyüklüğüyle Türkiye'nin en büyük modern sera yatırımcısı konumuna ulaştı. Türkiye ve Kazakistan'da toplam 10 bin dekar modern sera alanına ulaşmak ve dünyada yaş meyve sebze sektöründe ilk 10 içinde yer almak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor."

Afyon'dan 5 milyon dolarlık ihracat

Afyonkarahisar'da yüzde 85 kadın çalışan oranına sahip projenin yılda 7.000 ton kalıntısız domates üretimi ve 4.000 ton ihracat potansiyeliyle bölge ekonomisine yılda 5 milyon dolar katkı sağlanması hedefleniyor. Serada AB akrediteli laboratuvarlar tarafından 'sıfır kalıntı' ile belgelenen domatesler, başta İngiltere, Hollanda, Almanya ve Belçika olmak üzere toplam 32 ülkeye ihraç ediliyor. Sera, 4 bin ton kapasiteli yağmur suyu dönüşüm sistemiyle örtü altı üretimde sürdürülebilirliği amaçlıyor.

Türkiye ve Kazakistan

Verilen bilgiye göre, Afyonkarahisar, Denizli ve Eskişehir'de faaliyet gösteren Alsera, toplam modern sera sayısını 20'ye çıkardı. Alarko'nun Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan'ın Çimkent şehrinde gerçekleştireceği 2 bin dekar arazi üzerindeki sera projesinin 400 dekarlık ilk etabının inşaatı da geçen yıl başladı. Ümit N. Yıldız, artan dünya nüfusu ve yaşanan iklim krizi nedeniyle sürdürülebilir kalkınmanın en önemli anahtarlarından biri haline gelen tarım sektörüne son iki yılda yaklaşık 300 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirtti.



Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık