ForumAilem
  SohbetYaz
>
+

Kayıt Ol Sevgili Ziyaretçi!
Kayıt olmak için bir dakikanızı ayırın, Daha ne bekliyorsunuz?
Kurallar & İletişim
Kayıt Ol

Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 10-10-25, 09:25   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
İsrail basını Gazze'deki ateşkesin asıl kazananını yazdı! 'Türkiye, yeni düzenin mimarı'


MİLLİYET.COM.TR / İsrail basınından Mako, Türkiye'nin Gazze ateşkesindeki arabuluculuk çabalarına ilişkin dikkat çekici bir analiz yayımladı.

'İSRAİL'İN ZAFERİ TÜRKİYE'NİN GÖLGESİNDE KALDI'

Eski üst düzey Mossad yetkilisi Oded Eilam tarafından kaleme alınan "Anlaşmanın kazananı Türkiye oldu" başlıklı analizde, Ankara'nın yaklaşık iki buçuk yıldır müzakere sürecinde aktif rol aldığı ve bölgenin kilit aktörlerinden biri haline geldiği vurgulandı. Eilam, "İsrail'in zaferi, Türkiye'nin zaferinin gölgesinde kaldı" ifadesini kullandı.

'YENİ DÜZENİN MİMARI'

Eilam, Türkiye'nin Mısır'da yapılan Gazze ateşkes müzakerelerine katılımının mutabakata varılmasında belirleyici olduğunu kaydederek, "Hamas, Washington'ı değil, Ankara'yı dikkate aldı. Diplomatik söylem artık Ankara'ya kayıyor. Türkiye bu noktada geçici bir arabulucu değil, yeni düzenin başaktörü ve mimarı" dedi.

Analizde ayrıca Türkiye'nin son dönemde Orta Doğu'daki etkinliğini giderek artırdığına dikkat çekildi. "Türkiye ile Mısır arasında güvenlik iş birliği artıyor. Bu yıl Ankara'da, iki ülkenin Genelkurmay Başkanları arasında üst düzey bir toplantı yapıldı; eğitim, gelecekteki tatbikatlar ve ortak savunma sanayii kurulması gibi konular ele alındı. Türkiye, son on yılda gelişmiş denizaltılar satın alarak, uçak gemileri geliştirerek ve taarruz amaçlı deniz silahları tedarik ederek donanmasını güçlendirmenin yanı sıra, Orta Doğu'daki diğer ülkelerle de iş birliğini pekiştirdi" denildi.



'MÜSLÜMAN DÜNYASININ LİDERİ'

İsrail basınından Globes ise, başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere dünya liderlerinin ateşkes arabuluculuğundaki katkılarından dolayı özellikle Türkiye'ye teşekkür ettiğine dikkat çekti. Haberde, Tel Aviv Üniversitesi Moşe Dayan Merkezi'nde görev yapan Türkiye uzmanı Dr. Hay Eytan Cohen Yanarocak'ın değerlendirmelerine yer verildi.

Yanarocak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için "Müslüman dünyasının lideri ve Filistinlilerin savunucusu" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin süreçte Hamas üzerinde etkili bir nüfuza sahip olduğuna dikkat çeken Yanarocak, "Türkiye'nin NATO üyesi olması, ABD ile diyaloğunu daha rahat hale getiriyor. Çünkü bir müttefikle konuşmak her zaman daha kolaydır" dedi.

'TÜRKİYE'NİN KATILIMI KİLİT ROL OYNADI'

Yanarocak ayrıca geçtiğimiz ay düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulunu hatırlatarak, "Trump, Müslüman ülkelerle bir araya gelerek savaşı sona erdirme konusunda birlik sağlamayı başardı ve Türkiye'nin katılımı bu süreçte kilit rol oynadı" değerlendirmesinde bulundu.

'İSRAİL İÇİN SIKINTI YARATABİLİR'

Ancak Yanarocak, Türkiye'nin arabuluculuk sürecindeki aktif rolünün İsrail açısından bazı zorluklar doğurabileceğini belirterek, "Türkiye'nin daha aktif bir rol üstlenmesi, İsrail için ilerleyen süreçte sıkıntı yaratabilir" dedi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'deki ateşkes planının onaylandığını duyurduktan sonra özellikle Türkiye'ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a süreçteki rolünden dolayı teşekkür etmişti.

Mısır'daki müzakerelere Türkiye adına Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın katılmıştı.

Müzakere görüşmelerinde tarafların el sıkıştığı anlar sosyal medyada geniş yankı uyandırmıştı. İtalyan muhabir Mariano Giustino, müzakere masasından İbrahim Kalın'ın yer aldığı bir fotoğraf paylaşarak şu ifadeleri kullanmıştı:
"Türkiye, Şarm El-Şeyh anlaşmasında önemli bir rol oynadı. Türk istihbaratının başkanı İbrahim Kalın, Mısır'daki Gazze görüşmelerinde arabulucular arasında yer alıyor. Bu, emsali görülmemiş bir gelişme. Ankara, Gazze'de savaş sonrası dönemde kendine bir rol edindi."

The Times of Israel'in Arap diplomatlara dayandırdığı haberinde ise, Türkiye, Katar ve Mısır'ın, Hamas'ı esirlerin serbest bırakılmasının ardından İsrail'in saldırıları yeniden başlatmayacağına dair ABD'nin verdiği güvencelere ikna etmeye çalıştığı belirtildi. Haberde, Arap diplomatın "Katar ve Mısır yoğun çaba gösterdi ama Türkiye'nin müzakerelere dahil olması belirleyici oldu" sözlerine yer verildi.


Kaynak ; Milliyet
  Alıntı ile Cevapla
Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık