ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27 - 06 - 2015, 13:08   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Olmayışının hüznü bu, başka hiç bir tarifi yok.
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Rutubet ve Küf Nasıl Önlenir?


Rutubet genel olarak havadaki su buharı olarak tanımlanır. Evlerde, iş yerlerinde görülen küflenmeler de rutubettir. Herkesin hassas olduğu bir konudur. Kokusu burna, görüntüsü göze hitap etmemektedir. Evdeki mobilyalara, duvarlara hatta giysilere bile zarar vermektedir ve sağlık açısından da zararlıdır.

Rutubet, iklim şartları ve hava koşullarından etkilenmektedir; oluşmasının başlıca faktörü hava koşullarıdır. Oda sıcaklığı ile hava sıcaklığının zıt yönlü olması küflenmenin oluşmasında en önemli etkendir. Bunun dışında küf yapan cepheler herhangi bir yerinden su almış olabilir; sürekli su ile temas halinde olması da küflenmenin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Yemek yaparken çıkan buhar, duş esnasında oluşan buhar bile küflenmeye neden olur.

Genel olarak kaplıcalarda, süt ürünleri fabrikalarında yoğun bir şekilde rastlanır. Evlerin ise daha çok mutfak, banyo gibi bölümlerinde görülür. Evlerin kuzey cephelerinde bu küflenmelere daha çok rastlanır. Yoğunlaşma denilen olayın sık görüldüğü yerlerde rutubet oluşumu olasılığı daha yüksektir. Ortamdaki su buharı, sıcaklığı farklı olan duvara çarptığında, yoğunlaşarak tekrar su haline döner. Bu yoğunlaşma ile birlikte duvar nemli bir hale gelir ve bir süre sonra duvar cephesinde yoğun bir küf oluşur.

Peki rutubet olup olmadığını nasıl anlarız?

Rutubet görülen evlerde genelde değişik bir koku oluşur. Bu kokuyu çürük bir meyve kokusuna benzetebiliriz. Bunun dışında duvarlarda gözle görülür renk değişimleri, küflenmeler oluşur; boyalarda dökülme olur.

Aynı bina içerisinde bir dairede rutubet oluştu ise bu diğer dairelerde de görüldüğü anlamına gelebilir. Mesela pencerelerin montajı sırasında silikon yapılmadıysa aradaki boşluklardan içeri giren hava terlemeyi oluşturur ve böylece pencerelerin küf oluşturmasına neden olur. Çatının döşenmemiş ya da tamamlanmamış olması da evdeki rutubetin sebeplerindendir. Bunun dışında binada yalıtım yapılmamış olması ısı alışverişine engel olamaz ve rutubet oluşur.

Rutubete neden olan iç ve dış faktörler vardır. Dış faktörler arasında tesisat borularındaki delinmeleri, cephede görülen çatlakları, çatıların yanlış yapılışı, yalıtımın düzgün tamamlanmamış olmasını sayabiliriz. İç faktörlere ise daha çok; mekan içerisindeki sıcaklığın her yerde eşit sağlanmamasını, terlemenin yoğun bir şekilde görülmesini örnek verebiliriz.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Perde Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır, Eskiyen Perdeler Nasıl Yıkanır? Queen Warrior Bunları Biliyor Musunuz? 0 11 - 07 - 2015 23:19
Kahve Falı Nasıl yorumlanır, Kahve Falı Nasıl Bakılır Ezqi Fallar 0 05 - 07 - 2015 15:16
Ayakkabı Vurması Nasıl Önlenir? Huzur Bunları Biliyor Musunuz? 0 27 - 06 - 2015 13:10
İddaa Sistem Nedir ? Nasıl Oynanır ? Hesaplaması Nasıl Yapılır ? aSpeNDos İddaa Dünyası 0 28 - 06 - 2014 20:54