ForumAilem.Com - Paylasimin Yeni Adresi
  SohbetYaz



Etiketlenen üyelerin listesi

Yeni Konu Aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 07.Şubat.2016, 20:57   #1 (permalink)
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri ziyaretçilere kapalı
You can not vote!
0
You can not vote!

Kantaron Nasıl Yetiştirilir?


Kantaron Nasıl Yetiştirilir?







Yeşil gövdeli ve sarı çiçekli bir bitki olan kantaronun kırktan fazla türü olduğu bilinir. Türlerin tamamı aynı şekilde kullanılabilir ancak en çok tercih edileni sarı kantarondur.

Kantaron bitkisi Türkiye'de hemen hemen her yerde yetişir. Halk tarafından çok faydalı olduğu bilindiği için mevsimi geldiğinde çoğunlukla toplanır. Kantaron bitkisi doğadan toplanabildiği gibi pazarlardan ve marketlerden de satın alınabilir. Kantaron bitkisi çiçeklerinin kurutulması ile elde edilen çay şeklinde kullanılabildiği gibi taze veya kuru halinin zeytinyağı içerisinde en az iki hafta bekletilmesi ile elde edilen yağ şeklinde de kullanılır. Açık yaralar, cilt lekeleri, kızarıklıklar ve morluklar için oldukça faydalı olan kantaron hemoroid tedavisinde de kullanılır. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği ve stresi azalttığı da bilinir. Daha birçok faydası olan kantaron bitkisinin evde yetiştirilmesi de mümkündür. Kantaron bitkisi öncelikle sera gibi sıcaklık değerleri yüksek yerlerde kasalara ya da doğrudan toprağa ekilebilir. Bu işlem takriben Mart ve Nisan aylarında yapılmalıdır. Bitki filizlendikten sonra, ortalama olarak Mayıs ayında, alınarak bahçeye ya da geniş saksılara aktarılabilir. Bitki çiçek açtıktan hemen sonra toplanmalıdır. Toplama yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta topraktan en az beş santimetre pay bırakılarak kesilmesidir.Toplanan bitki gölgede kurutulmalıdır. Kurutma işlemi ortalama beş gün sürer. Ancak kuruma işlemi daha kısa sürdü ise kurutmaya devam edilmemelidir. Bu durum bitkinin faydalı özelliklerinin kaybolmasına neden olacaktır. Kuruma tamamlandıktan sonra bitkinin hava ile teması kesilmelidir. Buna uygun şekilde paketlenmesi gerekir. Aksi takdirde yine bitki kalitesinde düşüş yaşanacaktır.

Kantaron bitkisini yetiştirken bol güneş ihtiyacı göz önünde bulundurulmalıdır. Buna uygun yer seçimi yapılmalıdır. Kantaron bitkisi bol güneş ihtiyacına karşılık çok su seven bir bitki değildir. Fazla sulamak bitkinin çürümesine neden olacaktır. Çok yıllık bir bitki olması nedeniyle her sene yeniden ekme gereksinimi yoktur. Ancak bir tohumdan genellikle üç ile dört yıl arasında verim alınması mümkündür. Bu süreden sonra bitki ölmemiş olsa dahi yeni tohumlardan yeni fidanlar elde edilmesi daha faydalı olacaktır.
  Alıntı ile Cevapla

Cevapla



Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Perde Temizliği Ve Bakımı Nasıl Yapılır, Eskiyen Perdeler Nasıl Yıkanır? Queen Warrior Bunları Biliyor Musunuz? 0 11.Temmuz.2015 23:19
Kahve Falı Nasıl yorumlanır, Kahve Falı Nasıl Bakılır Ezqi Fallar 0 05.Temmuz.2015 15:16
Serada Biber Nasıl Yetiştirilir? Ezqi Bitkiler Alemi 0 21.Haziran.2015 01:44
İddaa Sistem Nedir ? Nasıl Oynanır ? Hesaplaması Nasıl Yapılır ? aSpeNDos İddaa Dünyası 0 28.Haziran.2014 20:54